Συζήτηση με τον Αλεξάντρ Σίσκιν

Συζήτηση με τον Ακαδημαϊκό της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών οικολογίας και ασφάλειας, Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Τεχνολογίας και Ενέργειας του Κρατικού Πανεπιστημίου Βιομηχανικής Τεχνολογίας και ντιζάιν της Αγίας Πετρούπολης

 

 

Πώς βλέπετε το μέλλον των BIOS Ολυμπιάδων; Μπορούμε να σκεφτόμαστε την οργάνωσή τους στην Ελλάδα;

Αν κρίνουμε από το τεράστιο ενδιαφέρον των παιδιών και νέων για τη BIOS Ολυμπιάδα και τον αριθμό των συμμετοχών, πιστεύω, ότι δεν πρέπει απλά να σκεφτόμαστε, πρέπει να υλοποιήσουμε αυτό το πρότζεκτ. Θα ήταν πολύ ωραίο να φτιάξουμε ένα ενιαίο, κοινό πρόγραμμα με επίκεντρο τα προβλήματα, που συζητάμε στο BIOS Φόρουμ μας. Αυτό αφορά τις καινοτόμες αλλαγές και τα επιτεύγματα στον τομέα του περιβάλλοντος και της δημιουργίας και εξέλιξης των οικοσυστημάτων, που θα βοηθούσαν αυτές τις περιοχές να αναπτύσσονται. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συγκρίνουμε κάποια σημεία στην Ελλάδα, που θεωρούμε μοναδικά και πρότυπα, με κάποια σημεία στη Ρωσία, λιγότερο πρότυπα λόγω ανθρώπινης (τεχνογενούς) επιρροής. Το θέμα είναι να καθορίσουμε τη σύνθεση των συμμετοχώντων. Εννοείται, ότι αναφέρομαι πρωτίστως στους φοιτητές, την κινητήρια δύναμη της επιστήμης, και θα είμαστε ευτυχείς, αν στο πρότζεκτ θα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι μαθητές, και η πείρα των τελευταίων χρόνων έδειξε, ότι η «ηλικία» αυτού του ενδιαφέροντος χρόνο με το χρόνο μικραίνει. Κάποτε συμμετείχαν μόνο φοιτητές και μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων Λυκείου, σήμερα το ενδιαφέρον εκδηλώνουν μαθητές Γυμνασίου, που σπουδάζουν στα BIOS Σχολεία μας, στις Διεθνείς Οικολογικές Κατασκηνώσεις, που διοργανώνουμε τρεις φορές το χρόνο, όπου οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν στις πραγματικές έρευνες. Μετά τη φοίτηση σ’ αυτές τις Κατασκηνώσεις, τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για θέματα οικολογίας, προβλήματα των υδάτινων συστημάτων, διάφορων οικολογικών συστημάτων, και με βάση τις εμπειρίες τους, επιλέγουν πλέον συνειδητά το μελλοντικό επάγγελμα, το Πανεπιστήμιο, όπου θα φοιτήσουν. Η σύγκριση των οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της Ρωσίας θα μας δώσει ένα πραγματικό ωραίο υλικό.

 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τα αποτελέσματα της φετινής BIOS Ολυμπιάδας;

Τα αποτελέσματα του BIOS Φόρουμ και της BIOS Ολυμπιάδας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις διοργανώσεις, όλο το υλικό, όλες οι εκθέσεις θα δημοσιευτούν, πιθανόν, θα είναι μια δίτομη έκδοση. Θέλουμε να σας καλέσουμε όλους να συμμετέχετε στα επόμενα BIOS Φόρουμ και τις BIOS Ολυμπιάδες, και στα πλαίσια της προετοιμασίας, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στις εργασίες των τριών BIOS Σχολείων μας, των διαπεριφερειακών BIOS Κατασκηνώσεων με διεθνείς συμμετοχές – στα τέλη Μαρτίου, τον Αύγουστο και στα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Το επετειακό BIOS Φόρουμ και η επετειακή BIOS Ολυμπιάδα  θα γίνουν στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020. Τις πληροφορίες θα τις βρείτε στο σάιτ μας. Θα χαρούμε να έχουμε καινούργιες συμμετοχές και προσκαλούμε στην Αγία Πετρούπολη μαθητές, φοιτητές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και νέους επιστήμονες.