Χρυσή βίζα, χρυσή επένδυση

8 χώρες, όπου οι Ρώσοι επενδύουν για να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής

Κόστα Ρίκα

Μην εκπλαγείτε που η λίστα ξεκινά με τη Κόστα Ρίκα, η οποία μάλιστα βρίσκεται στο άλλο ημισφαίριο. Γεγονός είναι ότι οι πολίτες της Κόστα Ρίκα μπορούν με απλοποιημένη διαδικασία να αποκτήσουν την ισπανική άδεια παραμονής.

Για να αποκτήσει κανείς άδεια παραμονής στη χώρα, αρκεί να αγοράσει ακίνητο των $200 χιλ. Η χώρα βρίσκεται  αρκετά μακριά, αλλά αν δείξει κανείς υπομονή, μπορεί στη συνέχεια να αποκτήσει και ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

«Μετά από 9 χρόνια μπορεί να υποβληθεί αίτηση για υπηκοότητα. Οι πολίτες της Κόστα Ρίκα παίρνουν άδεια παραμονής στην Ισπανία μέσα σε 4-5 μήνες και δύο χρόνια μετά – ιθαγένεια», αναφέρει εμπειρογνώμονας.

Λετονία

Μέχρι πρόσφατα ήταν αρκετό να αγοράσει κανείς ακίνητο ύψους €250 χιλ. Εκτός αυτού, το ακίνητο πρέπει να ελεγχθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές που θα επιβεβαιώσουν ότι κοστίζει τουλάχιστον  €80 χιλ. Επίσης θα πρέπει να πληρωθεί τέλος ύψους 5% επί της αξίας του ακινήτου.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτός της άδειας παραμονής ο επενδυτής θα αποκτήσει το δικαίωμα εργασίας στην Λετονία και δίπλωμα οδήγησης με ισχύ σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 «Συνήθως, τα ακίνητα στη χώρα αυτή αγοράζουν για τρεις λόγους: πρώτον, το μικρό μέγεθος της δαπάνης (σε σύγκριση με άλλα κράτη), δεύτερον, ασφάλεια και ταξίδια δίχως βίζα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ και τρίτον, για προσωπική ευχαρίστηση και διακοπές», τονίζουν οι ειδικοί.

Ελλάδα

Το ελληνικό κοινοβούλιο το 2013 ψήφισε νόμο για χορήγηση άδειας παραμονής ισχύος 5 ετών με αγορά κατοικίας από €250 χιλ. και άνω.  Στη συνέχεια, η άδεια μπορεί να επιμηκύνεται έως ότου το σπίτι ή το διαμέρισμα παραμένουν στην κατοχή του αγοραστή. Η άδεια παραμονής χορηγείται στον κάτοχο ακινήτου και σε όλη την οικογένεια του (στην ή στον σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα). Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μείνει όλη η οικογένεια στην Ελλάδα και να ταξιδεύει ανεμπόδιστα σε όλη τη ζώνη του Σέγκεν. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα χρόνια της παραμονής στην Ελλάδα με αυτόν τον τύπο διαμονής δεν υπολογίζονται για την έκδοση ελληνικής ταυτότητας. Επίσης, η ελληνική άδεια παραμονής δεν συνεπάγεται άδεια εργασίας.

Μάλτα

Για να μείνει κανείς στη Μάλτα θα πρέπει να έχει κατοικία αξίας €250 χιλ. Η να νοικιάσει ακίνητο στο ποσό κατ ελάχιστο  €8750–9600 το χρόνο. Το ελάχιστο ποσό αγοράς ή ενοικίασης εξαρτάται από την τοποθεσία. «Επίσης μπορεί να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος (τοπικό ισοδύναμο άδειας παραμονής) με τον όρο  της τοποθέτησης στην τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα τουλάχιστον €100 χιλ. και την πρόσληψη τουλάχιστον 3 εργαζόμενων, πολιτών της Μάλτας», τονίζουν οι ειδικοί.

Βουλγαρία

Εδώ το ελάχιστο ποσό είναι 600 χιλ. λέβα (περίπου €300 χιλ.).

Η αγορά μπορεί να γίνει από ιδιώτη ή μέσω βουλγαρικής εταιρείας, στην οποία ο αγοραστής κατέχει τουλάχιστον το 50% του κεφαλαίου. Μετά από 5 χρόνια προσωρινής άδειας παραμονής μπορεί να ζητηθεί μακροχρόνια άδεια παραμονής.

Κύπρος

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην κυπριακή οικονομία τον τελευταίο χρόνο, χάρη στο πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής («χρυσή βίζα») σε πολίτες εκτός Ε.Ε., που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μέγεθος που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, με αποτέλεσμα το σχετικό πρόγραμμα να θεωρείται το πλέον προσοδοφόρο μεταξύ των υπολοίπων χωρών του μεσογειακού Νότου που «τρέχουν» ανάλογες πρωτοβουλίες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Μάλιστα, η επιτυχία αυτή έχει προκύψει, παρά το πολύ υψηλό όριο επένδυσης που έχει τεθεί, καθώς για να μπορεί κανείς να αιτηθεί άδεια παραμονής στην Κύπρο, πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων, ή 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων, ή εταιρειών. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των επιδόσεων του κυπριακού προγράμματος, αρκεί να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016 δεν ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Πορτογαλία

Από το 2013 η Πορτογαλία απλοποίησε σε σημαντικό βαθμό τους όρους για την απόκτηση άδειας παραμονής για ξένους επενδυτές, ακύρωσε τις απαιτήσεις για το ελάχιστο της παραμονής στη χώρα και απήλλαξε τους αγοραστές από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρους στη χώρα.

Αίτημα για υπηκοότητα υφίσταται κατά την αγορά ακινήτου με αξία όχι λιγότερη των €500 χιλ. Άλλη λύση είναι να καταθέσει χρήματα στην πορτογαλική τράπεζα ή να αγοράσει ντόπια αξιόγραφα αξίας τουλάχιστον €1 εκ. για 5 χρόνια.

Εναλλακτική λύση είναι η ίδρυση εταιρείας με κατ ελάχιστον 10 θέσεις εργασίας.

Η διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής των επενδυτών στην Πορτογαλία μειώθηκε από το 2013 από 7 ημέρες το πρώτο έτος έως 14 ημέρες τα επόμενα δύο χρόνια. Σε 5 χρόνια ο επενδυτής δικαιούται να υποβάλλει αίτηση για άδεια παραμονής και σε 6 χρόνια αίτηση απόκτησης υπηκοότητας της Πορτογαλίας και ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Ισπανία

Από 29 Σεπτεμβρίου του 2013 εδώ ισχύει ο νόμος για τη χορήγηση άδειας παραμονής στους ξένους επενδυτές σε 5 κατευθύνσεις, μεταξύ αυτών για αυτούς που αγοράζουν  σπίτι ή διαμέρισμα στο ποσό τουλάχιστον €500 χιλ. ανά άτομο ή στους καταθέτες κεφαλαίων άνω του €1 εκατ. στα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Το νέο σας ακίνητο θα πρέπει να αποκτηθεί αποκλειστικά με δικά σας χρήματα. Χρήση δανείου επιτρέπεται μόνο εάν εσείς καταβάλετε δικά σας κεφάλαια στο ποσό όχι λιγότερο των €500 χιλ.», διευκρινίζουν οι ειδικοί.