Ο Ναός του Σωτήρα του Αιμοραγούντα στο Top-25 Πολιτιστικών Μνημείων

Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, ο ναός του Σωτήρα του Αιμοραγούντα, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 25 καλύτερων πολιτιστικών μνημείων που εκδίδει κάθε χρόνο ο ταξιδιωτικός ιστότοπος TripAdvisor.

“Η εκκλησία αυτή είναι ένα έργο τέχνης. Στην εξωτερική της επιφάνεια εναλλάσσονται όλα τα χρώματα της ίριδος και μέσα από το δάπεδο ως την οροφή η εκκλησία έχει επενδυθεί με περίτεχνα ψηφιδωτά», – αναφέρεται στην περιγραφή του αξιοθέατου.
Ο Ναός του Σωτήρα του Αιμοραγούντα καταλαμβάνει την έκτη θέση μετά το Ανγκορ Βατ της Καμπότζης, το Τζαμί του Σείχη Ζάιντ στο Αμπου Ντάμπι, το Μεγάλο τζαμί της Κόρδοβα στην Ισπανία, τη Βασιλική του  Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και το Τατζ Μαχαλ της ινδικής Αγκρα.

Το 2015 ο Ναός της Αγίας Πετρούπολης κατέλαβε τη 12η θέση στο top-25 παγκοσμίων μνημείων, ενώ το 2016, όπως σημειώνει το πρακτορείο  TASS, την 7η θέση στον κατάλογο με τα καλύτερα αξιοθέατα στον κόσμο.

Κατά την κατάρτιση του καταλόγου, ο ιστότοπος TripAdvisor λαμβάνει υπόψη τον αριθμό και την ποιότητα των αναφορών για τα αξιοθέατα, που δημοσιεύονται από τους χρήστες στην ιστοσελίδα κατά το παρελθόν έτος, καθώς και τη συχνότητα των κρατήσεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα πολιτιστικά μνημεία.

Ο Ναός του Σωτήρα του Αιμοραγούντα  (Ανάστασης του Κυρίου)  ανεγέρθη  την περίοδο 1883-1907 στο κανάλι του Γκριμπογιέντοφ (έως το  1917 – κανάλι της Αικατερίνης), όπου το 1881 μέλη της οργάνωσης Λαική Βούληση (Narodnagia Volia) επιτέθηκαν στον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο Β με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας να πεθάνει εξ αιτίας του θανατηφόρου τραυματισμού.  Οι δωρεές για την κατασκευή του Ναού προήλθαν από τη Ρωσία και από άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων απαλλάχτηκαν από τον τουρκική κυριαρχία κατά την περίοδο της βασιλείας του Αλέξανδρου Β. Ο Ναός φιλοτεχνήθηκε σε «ρωσικό» στιλ και θυμίζει του Ναό του Αγίου Βασιλείου της Μόσχας.

Ο μοναδικός ψηφιδωτός διάκοσμος του καθεδρικού ναού θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες συλλογές των μνημειακών ψηφιδωτών στην Ευρώπη. Πάνω στα σχέδια των ψηφιδωτών δούλεψαν για 9 χρόνια 32 ζωγράφοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο Βίκτωρ Βασνετσόφ και ο Μιχαήλ Νέστεροφ.

Μετά την επανάσταση ο ναός έκλεισε και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη. Η αποκατάσταση του ξεκίνησε το 1970. Τώρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης και αποτελεί μέρος του μουσειακού συγκροτήματος του Καθεδρικού του Αγίου Ισαάκ. Κάθε χρόνο τον Σωτήρα τον Αιμοραγούντα επισκέπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο ρώσων και ξένων τουριστών.

Πηγή: newsru.com