Έναν ολόκληρο αιώνα ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β έπαιζε κρυφτό με τον πατέρα της ρωσικής επανάστασης Βλαντίμιρ Λένιν αλλά και με το κοινό. Για να είμαστε ακριβείς ο Νικόλαος κρυβόταν πίσω από τον Λένιν.
Το «κρυφτό της ειρωνείας» συνέβη σε έναν τεραστίων διαστάσεων πίνακα με το πορτραίτο του Λένιν που από το 1924 κοσμούσε την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου 206 της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Στο κτίριο αυτό κατά την τσαρική εποχή στεγαζόταν ένα εμπορικό σχολείο. Ο τεράστιος πίνακας, διαστάσεων 4x3 μέτρων, εικονίζει τον Λένιν όρθιο, με το Φρούριο των Πέτρου και Παύλου της Αγίας Πετρούπολης στο φόντο και ζωγραφίστηκε το 1924 από τον Βλαντισλάβ Ισμαΐλοβιτς. Αφού έμεινε κρεμασμένος στους τοίχους του σχολείου επί σχεδόν έναν αιώνα, τη δεκαετία του 1970 ο πίνακας παρουσίασε φθορά, όμως η αποκατάστασή του ξεκίνησε μόλις το 2013. Οι ειδικοί συντηρητές της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Βιομηχανίας Στίγκλιτς της Αγίας Πετρούπολης βρέθηκαν όμως τώρα μπροστά σε μια απίστευτη ανακάλυψη. Πίσω από το πορτραίτο του Λένιν ήταν κρυμμένο αυτό του Τσάρου Νικόλαου φιλοτεχνημένο από τον Ιλιά Γκάλκιν το 1896.
Το πορτρέτο του τελευταίου τσάρου είχε καλυφθεί από ένα στρώμα υδατοδιαλυτού χρώματος αιφνιδιάζοντας τους συντηρητές. Φαίνεται πως ο Σοβιετικός ζωγράφος Ισμαΐλοβιτς που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Λένιν δεν ήθελε να καταστρέψει το έργο του Γκάλκιν και απλώς κάλυψε σκόπιμα το πρόσωπο του τσάρου.
«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ζωγραφίζουμε πάνω στο προηγούμενο έργο, καταστρέφοντας έτσι την εικόνα που προϋπήρχε εκεί. Εδώ, ο ζωγράφος την διατήρησε, κρύβοντάς την κάτω από ένα στρώμα υδατοδιαλυτού χρώματος και ζωγράφισε στην άλλη πλευρά του καμβά. Φαίνεται ότι ήλπιζε να ανακαλυφθεί ξανά κάποια μέρα το πορτρέτο του Νικόλαου Β΄», εξήγησαν οι συντηρητές στους δημοσιογράφους. Ο πίνακας με τα δύο πορτρέτα θα εκτεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στην Ακαδημία.