Αφιερωμένο στην 99η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης

«Υπάρχει η Ρωσία του σήμερα. Μ’ αυτήν πρέπει να ασχοληθούμε». Να, τι πρέπει να θυμούνται οι «κόκκινοι» και οι «λευκοί».

Τον τελευταίο χρόνο στα ρωσικά ΜΜΕ φουντώνουν οι συζητήσεις που αντιτάσσονται πότε στο «κόκκινο σχέδιο» (ΕΣΣΔ) και πότε στην προεπαναστατική Ρωσία. Αφορμή στάθηκε η αντίδραση της πρώην Εισαγγελέως της Κριμαίας και βουλευτή της Ντούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ναταλία Ποκλόνσκαγια, στην ταινία του Αλεξέι Ουτσίτελ «Ματίλντα» που πρόκειται να βγει στη μεγάλη οθόνη και πραγματεύεται την ιστορία του έρωτα του Αυτοκράτορα Νικόλαου Β΄ και της χορεύτριας Ματίλντα Κσεσίνσκαγια.

Τη γνώμη της επί του ζητήματος εκφράζει η Όλγα Σελκόβα, δημοσιογράφος από το Κίεβο, που μετακόμισε το 2014 από την Ουκρανία στα Ουράλια.

«Όσον αφορά τη μάχη του «σφυροδρέπανου» με το «γαλλικό ψωμάκι» μπορώ να πω τα εξής:

1. Η συζήτηση αυτή μπορεί να τραβήξει για πολύ ακόμα, και δεν είναι εντελώς ανώφελη, μιας και σου δίνει την ευκαιρία να επαναλάβεις το μάθημα της Ιστορίας και να το εμπεδώσεις.

2. Δεν υπάρχει πια ούτε η Ρωσική Αυτοκρατορία, ούτε η Σοβιετική Ένωση. Και δεν ξαναχτίζονται. Γι’ αυτό όλες οι συζητήσεις δεν έχουν παρά θεωρητική αξία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν, άρα δεν έχει νόημα και η όποια αντιπαράθεση. Γιατί έχω γίνει ήδη εχθρός με τους μισούς μου γνωστούς και άγνωστους και τους άλλους μισούς τους έχω βγάλει από τη λίστα των φίλων μου στα κοινωνικά δίκτυα.

3. Πρέπει να «συρράψουμε» την Ιστορία. Δεν φτάνει που επί 70 χρόνια θεωρούσαμε εχθρό την Ρωσική Αυτοκρατορία και τώρα ξεκινάει η αντίστροφή διαδικασία; Πρέπει όμως να την συρράψουμε έτσι ώστε να μην τραβήξουμε από το «πουλόβερ» του παρελθόντος και τα «αρνητικά» νήματα: π.χ. τη συνεργασία των Ρομανόφ  με τους φασίστες στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ή την προβοκάτσια του Βοϊκόφ με τα «γράμματα ενός αξιωματικού» ( Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ο μπολσεβίκος Πιοτρ Βοϊκόφ ήταν ένας από τους υποκινητές της προβοκάτσιας κατά του Νικόλαου Β΄, όταν οι μπολσεβίκοι, που φρουρούσαν την τσαρικοί οικογένεια, αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν την «μοναρχική συνομωσία» με σκοπό την απαγωγή της, στη διάρκεια της οποίας ήταν εύκολο να δολοφονήσουν τα μέλη της). Έχουμε αρκετούς ήρωες όλων των εποχών με νορμάλ παρελθόν.

4. Υπάρχει η Ρωσία του σήμερα. Μ’ αυτήν πρέπει να ασχοληθούμε. Υπάρχει χώρος για όλους. Κάτι ήξερε η Αικατερίνης η Μεγάλη, όταν έλεγε, ότι «η Ρωσία δεν είναι χώρα. Είναι σύμπαν».  Και ο πόλεμος σήμερα είναι διαφορετικός. Σήμερα αγωνιζόμαστε να επιζήσει η Ρωσία.

Είναι αδύνατον να νικηθεί απ’ έξω, μονάχα από μέσα μπορεί να νικηθεί, με έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.  Όπως το 1917. Δεν πρέπει να το ξεχνούν ούτε οι «κόκκινοι», ούτε οι «λευκοί», για να μην επαναληφθεί.

Μετάφραση από το http://blog.beinenson.news/2016/11/05/russian-history-discussion/