Φατίμα Ελόεβα: «Ο ελληνισμός μας δίνει μαθήματα ελευθερίας»

Σε μία δύσκολη εποχή για τον Ελληνισμό, του οποίου οι αξίες πλήττονται εντός συνόρων του σημερινού ελλαδικού κράτους,ελληνιστές, γλωσσολόγοι και γενικά άνθρωποι των γραμμάτων από όλον τον κόσμο, αναδεικνύουν την αξία της ελεύθερης ελληνικής σκέψης, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε το εμπόδιο στα εκάστοτε σκοταδιστικά σχέδια.

Η Επίτιμη διδάκτορας πλέον του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Φατίμα Ελόεβα, πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγάπη στον ελληνισμό:

«Ο ελληνισμός είναι κάτι βαθύτερο από μια γέφυρα επικοινωνίας.

Η Ελληνική γλώσσα είναι μοναδική. Έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση που λέγεται Ελληνικό θαύμα. (…) Οι Έλληνες προσπάθησαν να κρατήσουν τη γλώσσα τους κι αυτό φαίνεται στο τεράστιο λεξιλόγιο. Υπάρχει η γλώσσα του Παπαδιαμάντη, του Ροϊδη και συνεχίζεται σήμερα καθώς πιστεύω πως δεν μπορείς να διδάσκεις τα ελληνικά χωρίς να διδάσκεις όλα αυτά».

Στην Αγία Πετρούπολη η κα Ελόεβα, στο Πανεπιστήμιο της, έχει δεκάδες ομάδες φοιτητών που μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά.

«Την πρώτη χρονιά μαθαίνουν αποκλειστικά αρχαία ελληνικά. Το επέβαλα γιατί κατάλαβα ότι κάποιος που αρχίζει από τα νέα ελληνικά δεν μπορεί να μάθει τέλεια τα αρχαία, ενώ η διαδικασία έτσι είναι πιο απλή, ένα χρόνο τα αρχαία με δώδεκα ώρες την εβδομάδα μάθημα. Δεν υπάρχει άλλο Πανεπιστήμιο στον κόσμο με τόσες ώρες διδασκαλία αρχαίων ελληνικών», αναφέρει στέλνοντας μήνυμα στους ελλαδίτες ιδεόπληκτους.

Για πολλούς σημερινούς Έλληνες αναφέρει: «Για πολλούς Έλληνες, έχω διαπιστώσει, η ιδέα να ανοίξουν ένα βιβλίο Παπαδιάμαντη και να το διαβάσουν έτσι φαίνεται τολμηρή, προτιμούν τη μετάφραση του Παπαδιαμάντη, μα αυτό είναι σαν να μεταφράζει κανείς Ντοστογιέφσκι στη σημερινή Ρωσία. Το παράδειγμα των φοιτητών μου δείχνει πως αν συνειδητά έμαθες τα αρχαία, αυτό είναι ανοικτό. Δεν μπορεί κανείς να περιορίζει τα περιθώρια του για κάποιο άγνωστο λόγο και να μην διαβάζει τους πιο σημαντικούς πεζογράφους, Βιζυηνό, Ροΐδη και Παπαδιαμάντη».

 «Είναι μεγάλη αγάπη η Ελλάδα. Μέσω της γλώσσας η Ελλάδα μας δίνει μαθήματα Ελευθερίας. Κι αυτά τα μαθήματα οι Ρώσοι τα χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια γλώσσα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει τόσες παραλλαγές. Όταν θέλεις να πεις κάτι, μιλώντας ελληνικά, μπορείς να το πεις με χιλίους τρόπους», καταλήγει.