Τριμερής αδελφοποίηση Λέσβου – Καλίνινγκραντ

Μυτιλήνη

Ένα τολμηρό project με πολλές προσδοκίες. Με πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης «AVANTGARDE» ο Δήμος Μυτιλήνης στο πρόσωπο του Δημάρχου, κ. Σπύρου Γαληνού, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Λέσβου στο πρόσωπο του Προέδρου του, κ.Ευάγγελου Μυρσινιά, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη, με Σχολές σε πέντε νησιά του Αιγαίου, στο πρόσωπο του αντιπρύτανη, κ. Σπύρου Συρόπουλου, έκαναν μια «τριπλή» πρόταση για αδελφοποίηση στην πόλη Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Η επιλογή της πόλης-«αδελφού» από το Κέντρο «AVANTGARDE» δεν ήταν τυχαία: το Καλίνινγκραντ είναι η «πύλη» της Ρωσίας στη Δύση, η δυτικότερη της πόλη, η ζωή και οι δραστηριότητες της οποίας καθορίζονται από την Βαλτική θάλασσα. Το 2012, 2013 και 2014 το Καλίνινγκραντ ανακηρύχτηκε από το ρωσικό περιοδικό «Коммерсантъ» («Έμπορας») καλύτερη ρωσική πόλη και το περιοδικό «Forbes» το ανακύρηξε καλύτερη ρωσική πόλη για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καλίνινγκραντ

Από την άλλη, η Λεσβος, τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, πανέμορφη πατρίδα της Σαπφούς, που απέχει ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές, είναι η «πύλη» της Ελλάδας στην Ανατολή: ο φυσικό πλούτος αυτού του νησιού το καθιστά μια από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με ευρύτερες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Το Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστημιο του Καλίνινγκραντ (KGTU) είναι εξ΄ορισμού «αδελφικό» Πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και αυτό αφορά πρωτίστως τα Τμήματα, που έχουν σχέσεις με τις επιστήμες θαλάσσας και τεχνολογίες περιβάλλοντος, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων, τη ναυτιλία και ναυσιπλοΐα, την αλιεία, την επιστήμη τροφίμων και διατροφής.

Η αδελφοποίηση θα συμβάλλει όχι μόνο στη σύσφιξη των φιλικών σχέσεων των δυο λαών, ρωσικού και ελληνικού, αλλά και στην διεύρυνση των οριζόντων της πόλης του Καλίνινγκραντ και της νήσου Λέσβου, χαριζοντας στην πρώτη την έξοδο «προς ανατολάς» και στη δεύτερη «προς δυσμάς», θα χτίσει μια πολυεπίπεδη γέφυρα από την κρύα βόρεια θάλασσα προς τη θερμή θάλασσα, από τη Βαλτική – στο Αιγαίο, γέφυρα ανθρώπινη, γέφυρα πολιτιστική, γέφυρα τουριστική, γέφυρα εμπορική και επιχειρηματική, γέφυρα εκπαιδευτική.

Μια γέφυρα που θα επιτρέψει στις δυο περιοχές του πλανήτη με διαφορετική θερμοκρασία (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να γνωριστούν, να γίνουν αδέλφια, προσθέτοντας έτσι ακόμα ένα λιθαράκι στην μεγαλειώδη ανοικοδόμηση της ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ:
http://www.mytiline.gr/συνάντηση-δημάρχου-λέσβου-σπύρου-γαλ-2/
http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/rosiko-flert-spyroy-galinoy–geysi-tarkofski
http://www.emprosnet.gr/article/67158-drastiriotites-galinoy-verroy