Μεφίστο, ένας σύγχρονος ήρωας

Μεφίστο, ένας σύγχρονος ήρωας
Την 1 Δεκεμβρίου έγινε η πρεμιέρα του ΜΕΦΙΣΤΟ, σε κείμενο και σκηνοθεσία του ADOLF SHAPIRO

Η παράσταση του ADOLF SHAPIRO εγκαινίασε το χειμερινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης «Αντόν Τσέχωφ» στη Μόσχα με γεμάτη αίθουσα, που χειροκροτούσε ξέφρενα όχι μόνο τους καταπληκτικούς ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη, αλλά και το ίδιο το έργο του Κλάους Μαν, αν και δημοσιευμένο το 1936, όταν ο φασισμός στην Ευρώπη αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δύναμη, παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.

Ο Μεφίστο ή κατά κόσμον πρωταγωνιστής θεάτρου και του κινηματογράφου και έπειτα Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου του Βερολίνου Χέντιρκ Χέφγκεν δεν πουλάει την ψυχή του στο Διάολο, όπως τον είδε ο Γκαίτε, αλλά στους ναζιστές, υποχωρώντας βήμα βήμα από τις αρχές, από τις πεποιθήσεις του, από την ίδια του τη συνείδηση. Στον βωμό της εξουσίας, του φόβου, θυσιάζει τους έρωτές του, τους φίλους, τους συναδέλφους του, για να ακούσει στο τέλος της πτώσης του, αλλά και όλου του έργου ένα βροντερό: «Σκάσε!»

Δεν παίρνει θέση ποτέ, δικαιολογώντας τη στάση του, ότι από θέση εξουσίας θα μπορέσει να βοηθήσει κόσμο. Αλλά η σιωπή, ιδιαίτερα από ανθρώπους της τέχνης, που πολιτισμού, δεν είναι μόνο απαράδεκτή. Είναι εγκληματική. Αλλά πώς και σε τι μπορείς να βοηθήσεις, αφού έχεις
πουλήσει ήδη την ψυχή σου στο Διάολο;

Καταπληκτικές ερμηνείες, καταπληκτικά σκηνικά και κοστούμια, καταπληκτικό κείμενο….