Το πρώτο ρωσικό θέατρο μάζεψε το Ρωσικό κόσμο

Στις 2-5 Νοεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Avantgarde βρέθηκε στην πόλη Γιαροσλάβλ της Ρωσίας, συμμετέχοντας στις εργασίες της 13ης Συνέλευσης του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος», που στηρίζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες των απανταχού ρωσικών οργανώσεων και συνδέσμων. Στο Γιαροσλάβλ, πόλη που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον Πρίγκηπα Γιαροσλάβ τον Σοφό, πεφωτισμένο άρχοντα με τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη στην Ευρώπη (πλην Κωνσταντινουπόλεως), συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 συμμετέχοντες από 72 χώρες του κόσμου για να γιορτάσουν μαζί την Ημέρα της Λαϊκής Ενότητας, αφιερωμένη στην απελευθέρωση της Ρωσίας από τους ξένους κατακτητές τον 17ο αιώνα. Τότε, το 1612, πρωτεύουσα της Ρωσίας χρίστηκε το Γιαροσλάβλ, απ’ όπου οι στρατιές κίνησαν να ελευθερώσουν τη Μόσχα.

Τη 13η Συνέλευση με θέμα «Ο χώρος της μνήμης και της δόξας» άνοιξαν οι ηθοποιοί του θεάτρου, που παραχώρησαν στη συνέχεια τη σκηνή στον Βιατσεσλάφ Νίκονοφ, CEO του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος», ο οποίος θύμισε, ότι η μνήμη και η δόξα στη Ρωσία πάντα ήταν έννοιες πολυεθνικές: στη κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου, που φιλοξένησε τη Συνέλευση, βρίσκονταν άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και θρησκειών, που απαρτίζουν το ρωσικό κόσμο.


Βιατσεσλάφ Νίκονοφ

Δεν ήταν τυχαίο, που το Ίδρυμα «Ρωσικός κόσμος» επέλεξε το Ρωσικό Κρατικό ακαδημαϊκό θέατρο δράματος, που φέρει το όνομα του μεγάλου Ρώσου ηθοποιού Φιόντορ Βόλκοφ (1729-1763), για να μαζέψει τους προσκεκλημένους του: το έτος 2019 κηρύχθηκε στη Ρωσία Έτος Θεάτρου, και το θέατρο στο Γιαροσλάβλ ήταν το πρώτο δημόσιο επαγγελματικό θέατρο της Ρωσίας, το οποίο ο Φιόντορ Βόλκοφ ίδρυσε το 1750, μόλις στα 21 του χρόνια. Εδώ οι πρώτοι Ρώσοι ηθοποιοί έπαιζαν ρωσικά έργα στη ρωσική γλώσσα, το θέατρο είχε μόνιμο θίασο, μόνιμο ρεπερτόριο και οι συντελεστές του θεάτρου έπαιρναν κανονικό μισθό. Από τη σκηνή αυτού του πρώτου ρωσικού θεάτρου ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να κηρύξει  την έναρξη του Έτους Θεάτρου στη Ρωσία.