Ένα ρωσικό βιοτσίπ κατά του καρκίνου

Ρώσοι μηχανικοί από το Nizhny Novgorod παρουσίασαν ένα βιοτσίπ που σχεδιάστηκε για να διαγνώσει τον καρκίνο σε εξαιρετικά πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Σύμφωνα με την “Rossiyskaya Gazeta”, η διάγνωση δεν είναι μόνο ακριβής, αλλά και προσιτή και είναι κατάλληλη ακόμα και για τις κλινικές της περιφέρειας.

Τι κάνει λοιπόν το συγκεκριμένο βιοτσίπ; Ανιχνεύει την αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, την αντίδραση δηλαδή των αντισωμάτων που τοποθετούνται πάνω σε ειδικό γυάλινο πλακίδιο και των αντιγόνων των καρκινικών κυττάρων στα δείγματα του βιολογικού υλικού (πχ. τρίχες, νύχια, δέρμα, αίμα). Η παρουσία ακόμα και ενός καρκινικού κυττάρου γίνεται άμεσα αντιληπτή από το σύστημα. Εάν εμφανιστεί έστω και ένα ζεύγος αντισώματος-αντιγόνου, ο ιατρός θα το ανιχνεύσει με τη βοήθεια απλού μικροσκοπίου. Η ανάλυση διαρκεί μιάμιση ώρα.

Το κόστος του συστήματος ανίχνευσης ανέρχεται στα 40 με 120 ευρώ και αντικαθιστά πλήρως ένα εργαστήριο αξίας 20 000 ευρώ. Το πιλοτικό πρότζεκτ για τη δοκιμή του συστήματος ξεκίνησε στα περιφερειακά νοσοκομεία του Νizhny Novgorod. Επίσης, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το σύστημα θα εφαρμόζεται στα νοσοκομεία σε τρεις ακόμη πόλεις της περιοχής του Νίζνι Νόβγκοροντ – Balakhna, Pavlova και Vyksa. Το ενδιαφέρον τους για τη νέα αυτή ανακάλυψη έδειξαν η Κίνα και η Αίγυπτος.

Μετάφραση AVANTGARDE

Πηγή: meddaily.ru