Ο άνθρωπος, που βάζει μπρος τις καρδιές

γράφει η Τατιάνα Νικίτινα

Στις 29 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, και στη Ρωσία ζει και εργάζεται ο άνθρωπος, που μιά ολόκληρη ζωή θεραπεύει τις ανθρώπινες καρδιές, τις ξαναβάζει μπρος…

Είναι η Μέρα του. Το όνομά του  –  Λέο Μποκέρια, είναι ο αρχικαρδιοχειρουργός της Ρωσίας και διευθύνει τη μεγαλύτερη καρδιοχειρουργική κλινική στον κόσμο με 5300 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς ετησίως. Ο ίδιος ο Μποκέρια κάνει 6 με 7 εγχειρήσεις την ημέρα, στα σχεδόν 80 του χρόνια: ο διάσημος γιατρός γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Οτσαμτσίρα της Αμπχαζίας.

Θεωρεί την καρδιά το πιο τέλειο ανθρώπινο όργανο. Ένα θαύμα. Και ο Μποκέρια κάτι ξέρει από θαύματα: η μητέρα του, έγκυος για τρίτη φορά και φοβούμενη, μήπως δε μπορέσει να θρέψει τόσα παιδιά, αποφάσισε να διακόψει την εγκυμοσύνη με όλα τα γνωστά εκείνη την εποχή μέσα. Δεν τα κατάφερε… Ευτυχώς, για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που έσωσε ο Μποκέρια στα τόσα χρόνια της αδιάλειπτης προσφοράς του.

Την πρώτη του εγχείρηση ο Μποκέρια έκανε σε συνθήκες υπερβαρικής οξυγόνωσης, αντίστοιχες με κείνες στο βάθος 20 μέτρων κάτω από το νερό, και η μεγαλύτερη του συνεισφορά αφορά τη μέθοδο της διάγνωσης και της θεραπείας της αρρυθμίας.

Πολλές δεκαετίες ο Λέο Μποκέρια αγωνίζεται για την υγεία του έθνους, της χώρας, γνωρίζοντας, ότι χωρίς αυτήν δε θα υπάρχει μέλλον. Ξεκίνησε από τον εαυτό του, κόβοντας το τσιγάρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ψωμί και αρχίζοντας κάθε καινούργια μέρα με χαμόγελο και γυμναστική.

Ο μάστορας της καρδιάς γνωρίζει, ότι δεν μπορείς να ξεγελάσεις καρδιά κανενός – ούτε του ασθενούς σου, ούτε του συναδέλφου, ούτε των οικείων. Και για να χτυπούν ρυθμικά οι καρδιές μας, πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο θετικά, να εκπέμπουμε μόνο αγάπη.