Ιδέες του Ρώσικου κόσμου για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο

Στις 3 Νοεμβρίου του 2017 στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ στη Ρωσία, στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου «Πούσκιν» διοργανώθηκε η 11η Συνέλευση του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος» με θέμα «ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Ημερομηνία της Συνέλευσης παραδοσιακά ήταν η 3η Νοεμβρίου, παραμονή της Ημέρας Εθνικής Ενότητας, αλλά ο τόπος – η πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ – επιλέχθηκε ιδιαίτερα στοχευμένα: από δω ξεκίνησε για Μόσχα το 1611 η μεγάλη λαϊκή στρατιά, η οποία το 1612, 405 χρόνια πριν, κατατρόπωσε τους πολωνούς και λιθουανούς κατακτητές και πήρε πίσω την πρωτεύουσα, εδώ, στο Νίζνι Νόβγκοροντ, γεννήθηκε ο εθνικός ήρωας και ένας από τους επικεφαλής της στρατιάς, Κοσμά Μίνιν, όνομα του οποίου έχει σήμερα η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης,

Στην 11η Συνέλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι 73 χωρών του κόσμου, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι όλων των θρησκειών της Ρωσίας, καθηγητές πανεπιστημίων και δάσκαλοι και καθηγητές ρωσικής γλώσσας από τη Ρωσία και το εξωτερικό, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και συλλόγων.

Στην 11η Συνέλευση, παραδοσιακά πλέον, προσκλήθηκε και το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE, μόνο που αυτή τη φορά δεν το εκπροσώπησε μόνο η Πρόεδρος Ντίνα Σαράντη, αλλά και η Αντιπρόεδρος Ευγενία Κριτσέφσκαγαια , προσκεκλημένη για να συμμετέχει στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ρωσικός κόσμος του Πούσκιν».

Ο οικοδεσπότης της Συνέλευσης, Νίζνι Νόβγκοροντ, κυριολεκτικά κατέπληξε τους συμμετέχοντες με τις λαϊκές του τέχνες, που παρουσιάστηκαν «ζωντανά» στα φουαγιέ του Θεάτρου. Γνωρίσαμε μοναδικές χρυσοχέρες, που κεντούσαν κιλίμια, έπλεκαν δαντέλες, ζωγράφιζαν πάνω σε ξύλο κτλ.

Η γνωριμία με το Νίζνι Νόβγκοροντ, πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Ρωσίας και μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά και φυσικά πάρκα της Ρωσίας, ξεκίνησε από αυτές τις γυναίκες-τεχνίτισσες, μοναδικές και όμορφες σαν την πόλη τους.