Το μέλλον, όπως το έχουν φανταστεί οι Ρώσοι το 1967

Σε ολόκληρη τη Ρωσία, στις 3 με 7 Νοεμβρίου οι κάτοικοι, κυρίως στην επαρχία, άρχισαν να ανοίγουν τις «κάψουλες του χρόνου», οι οποίες περιείχαν μηνύματα που γράφτηκαν το 1967 για τους απογόνους του μέλλοντος. Οι περισσότερες κάψουλες και τα μηνύματα σε αυτές  παρέμειναν σε καλή κατάσταση. Οι επιστολές στους απογόνους διαβάστηκαν σε επίσημα εκδηλώσεις και δημοσιεύθηκαν στα κεντρικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παραθέτουμε μερικές από τις επιστολές γραμμένες το 1967:

«Αγαπητοί απόγονοι, σήμερα είναι μια καταπληκτική μέρα, σήμερα γιορτάζετε τα 100 χρόνια της Σοβιετικής εξουσίας. Σας συγχαίρουμε μέσα από την καρδιά μας. Το ξέρουμε ότι η δική μας εποχή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η δική σας ακόμα περισσότερο. Εμείς χτίζουμε τον κομμουνισμό, εσείς ζείτε στον κομμουνισμό».

«Εμείς κάναμε το πρώτο μας βήμα στο διάστημα, εσείς μάλλον θα πετάτε προς άλλους πλανήτες. Θα ανακαλύψετε πολλά μυστικά της φύσης που εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε, θα υποτάξετε την πυρηνική ενέργεια, τα στοιχεία της φύσης, θα αλλάξετε το κλίμα και θα φτιάξετε κήπους στην Αρκτική»

«Μας ενώνουν πολλά πράγματα. Είμαστε ομοϊδεάτες στην επιδίωξη μας να κάνουμε τον κόσμο πιο όμορφο, πιο ευτυχισμένο, πιο πλούσιο. Έχετε κληρονομήσει από μας τις διαχρονικές αξίες, την αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους, το αίσθημα της δικαιοσύνης. Είμαστε σίγουροι ότι θα διαφυλάξετε επάξια αυτές τις αξίες».

«Εκφράζουμε την ελπίδα μας  ότι εσείς, η γενιά του 2017, θα κάνετε  τα όνειρά μας για την  κομμουνιστική κοινωνία πραγματικότητα  . Φροντίστε τις παραδόσεις μας για τις οποίες πολέμησαν   οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας! “

«Εμείς χτίζουμε τον κομμουνισμό, εσείς ζείτε στον κομμουνισμό. Πιστεύουμε ότι έχετε διαμορφώσει με τον καλύτερο τρόπο τον όμορφο μπλε πλανήτη μας, τη Γη, ότι έχετε κατακτήσει τη Σελήνη και έχετε αποβιβαστεί στον Άρη,  ότι έχετε κατακτήσει το διάστημα, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησαν οι άνθρωποι των πρώτων 50 ετών από την Επανάσταση και ότι τα διαστημόπλοια σας εδώ και καιρό ταξιδεύουν στον Γαλαξία . Ότι συνομιλείτε για την επιστημονική και πολιτιστική συνεργασία με εκπροσώπους άλλων, εξωγήινων πολιτισμών.. “

“Η διαδρομή των 50 ετών μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση έδειξε πως οι εργάτες είναι ικανοί να κάνουν θαύματα όταν εμπνέονται από  έναν σαφή στόχο, όταν είναι καλά οργανωμένοι και συνασπισμένοι μαζί με το ΚΚΣΕ. Κληροδοτούμε σε σας, τους απογόνους μας, την ευχή μας να είστε πάντα με το Κομμουνιστικό Κόμμα μέχρι την τελευταία πνοή. Πιστεύουμε ακράδαντα: η πορεία σας θα είναι ακόμα πιο λαμπρή “

¨Εμείς, οι κομσομόλοι της Τεχνικής Σχολής του Κρασνογιάρσκ, γράφουμε αυτή την επιστολή σε σας που γιορτάζετε την 100ή επέτειο από τη γέννηση της υπέροχης πατρίδας μας. Γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζήσαμε σε μια σπουδαία εποχή, την εποχή της μεγάλης τόλμης και των επιτευγμάτων, την εποχή της κατάκτησης του Διαστήματος.

Κατανοούμε το καθήκον μας με τον εξής τρόπο: όσο καλύτερα θα κάνουμε τη δουλειά μας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η φιλία μας, τόσο πιο σταθερή θα είναι η πίστη μας στον δίκαιο αγώνα μας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η πατρίδα μας».

«Η αιώνια φλόγα των αθανάτων λενινιστικών ιδεών του 1917 θα καίει για πάντα στις καρδιές σας!».

«Θα περάσουν τα χρόνια και οι βετεράνοι της Επανάστασης θα αντικατασταθούν από σας, τη γενιά του 2017. Σας ευχόμαστε  να ζήσετε σύμφωνα με τις λενινιστικές εντολές και μαζί με την παλαιότερη γενιά να τις εφαρμόσετε στην πράξη!».

«Η ζωή μας έχει πολύ ενδιαφέρον. Κάνουμε ερασιτεχνικές παραστάσεις, έχουμε διάφορες θεματικές ομάδες.  Πολλοί από εμάς συμμετέχουμε στο επιστημονικό έργο των  πανεπιστημιακών μας τμημάτων. Αγαπάμε τον αθλητισμό, το θέατρο, τον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους δουλεύουμε σκληρά στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια και στα αναγνωστήρια. Το καλοκαίρι φεύγουμε για δουλειά σε κολχόζ, χτίζουμε λέσχες και σπίτια.

Είμαστε βέβαιοι ότι το 2017 το Πανεπιστήμιο  μας θα γίνει  ακόμη μεγαλύτερο και πιο σπουδαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα προετοιμάσει τους μηχανικούς του ΧΧΙ αιώνα – έναν αιώνα νέων επιστημονικών ανακαλύψεων και επιτευγμάτων.

Ως εκ τούτου, σας ζηλεύουμε, σύντροφοι. Όμως, μην το παίρνετε πάνω σας και θυμηθείτε ότι εμείς και οι πατεράδες μας, με τη δουλειά μας δημιουργήσαμε το σπουδαίο μέλλον στο οποίο ζείτε. Με συντροφικούς  χαιρετισμούς».

Μετάφραση από τα ρωσικά