Σαν σήμερα: Στις 5 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε ένας από τους Τολστόι

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1817, 200 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας και ποιητής, Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι: αναγκαζόμαστε να αναφέρουμε και το όνομα πατρός του για να τον ξεχωρίσουμε από τον συγγραφέα  και μακρινό συγγενή Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Τολστόι (1884-1945). Εδώ που τα λέμε, όλοι οι Τολστόι είναι συγγενείς – έτσι ο Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι ήταν δεύτερος ξάδερφος του Λέοντα Τολστόι… Κάτι πρέπει να έχει στο ΔΝΑ τους για να ασχολούνται όλοι, μα όλοι – και τόσο πετυχημένα! – με τη συγγραφή!

Ο Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι είναι λιγότερο γνωστός στο εξωτερικό από τους άλλους δυο διάσημους συγγενείς του (τρεις, αν προσθέσουμε και την σύγχρονη Τατιάνα Τολστάγια!), στη Ρωσία όμως, τα βιβλία του είναι από τα πιο αγαπημένα, ιδίως της νεολαίας, και τα ποιήματά του, που έγιναν ρομάντζες χάρη στους μεγαλύτερους Ρώσους μουσικούς, είναι από τα πιο τραγουδισμένα. Μαζί με τους αδερφούς Ζεμτσούζνικοφ, ο  Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι κρύβεται πίσω  από ένα οξυδερκή και πολυτάλαντο φανταστικό συγγραφέα– Κοζμά Προυτκόφ… Καταπληκτικός ποιητής, δραματουργός, ιστορικός συγγραφέας, ο Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι επιλέχθηκε από τους ιδρυτές του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας «ν’ ανοίξει» την αυλαία: Ο τσάρος Φιόντοιρ Ιωάννοβιτς ήταν η πρώτη παράσταση του νεογέννητου Θεάτρου το 1898. Πέθανε ο Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι το 1875, σε ηλικία 59 ετών.

Στην θορυβώδη χοροεσπερίδα, μια από τις γνωστότερες ρομάντζες  σε στίχους του Α. Τολστόι, μουσική του Π. Τσαϊκόφσκι. Ερμηνεύει ο Μουσλίμ Μαγκομάγιεφ.