Σαν σήμερα: Στις 30 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο «Μάγος της Ρωσίας»

Στις 30 Αυγούστου του 2006 έφυγε από τη ζωή ο Ίγκορ Κίο, ο θρυλικός ταχυδακτυλουργός, που έκανε τα απίστευτα και αστείρευτα μαγικά του κόλπα πολύ νωρίτερα από τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: ο Κίο ισχυριζόταν, ότι αν είχε χρηματοδότηση, που έχει ο Κόπερφιλντ, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σκληρά τον διάσημο Αμερικανό μάγο. Ο Ίγκορ Κίο γεννήθηκε το 1944 στην οικογένεια του μεγάλου μάγου του τσίρκου της Μόσχας, Αιμίλιου Γκίρσφελντ, που από πολύ νωρίς υιοθέτησε το ψευδώνυμο Κίο, και ξεκίνησε την καριέρα του στο τσίρκο δίπλα στον πατέρα του σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Στα 21, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Ίγκορ Κίο τον αντικατέστησε στην αρένα του τσίρκου, συντηρώντας και πολλαπλασιάζοντας την οικογενειακή τους δόξα.

Λίγοι γνωρίζουν, ότι ο Ίγκορ ήταν παντρεμένος με την Γκαλίνα Μπρέζνεβα, κόρη του μελλοντικού Γενικού Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, όταν εκείνος ήταν ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Αυτός ο γάμος έγινε το 1962, όταν ο Κίο ήταν 18 χρονών και η Γκαλίνα – 32, και κράτησε μόλις… 9 μέρες: όπως αποδείχτηκε, εκείνη την περίοδο στη χώρα υπήρχαν πολύ πιο ισχυροί και επιδέξιοι «ταχυδακτυλουργοί», που εξαφάνισαν από την ταυτότητα του Κίο την σφραγίδα, που επισημιποιούσε το γάμο.

Ο Ίγκορ Κίο θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό μετά τη διάλυση της πατρίδας του,  της ΕΣΣΔ, αλλά προτίμησε να μείνει και να δουλεύει στη Ρωσία έως το θάνατο στα μόλις 62 χρόνια, στις 30 Αυγούστου του 2006.