Σαν σήμερα: Στις 24 Αυγούστου γεννήθηκε Μουσουλμάνος, για τον οποίον είναι υπερήφανη η Ρωσία

Το 2012 γυρίστηκε ντοκιμαντέρ «Μουσουλμάνοι, για τους οποίους είναι υπερήφανη η Ρωσία», και ήρωας του β΄ μέρους του έγινε ο Ρώσος αστροναύτης ουζμπεκικής καταγωγής, γεννημένος στις 24 Αυγούστου του 1964 στην Κιργισία, Σαλιτζάν Σαρίποφ. Για πρώτη φορά ο Σαλιτζάν Σαρίποφ πέταξε στο Διάστημα ως μέλος της αμερικανικής αποστολής του διαστημόπλοιου «Endeavour», που συνδέθηκε στο Διάστημα με τον ρωσικό τροχιακό διαστημικό συγκρότημα ΜΙΡ.Τη δεύτερη φορά πέταξε στο Διάστημα ως αρχηγός του διαστημόπλοιου «Σογιούζ ΤΜΑ-5» και εργάστηκε ως μηχανικός πτήσης της 10ης κύριας αποστολής του Διεθνούς διαστημικού σταθμού: έμεινε εκεί ψηλά για επτά ολόκληρους μήνες και δυο φορές βγήκε στο ανοιχτό Διάστημα.

«Ο πλανήτης μας είναι εκπληκτικά, απίστευτα ωραίος. Αν όλοι οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τη Γη μας από το Διάστημα, δε θα ξαναείχαμε ποτέ πολέμους… Από κει ψηλά δεν διακρίνεις σύνορα, διακρίνεις όμως καθαρά το λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας, που προστατεύει τη ζωή στη Γη. Και διακρίνεις ξεκάθαρα, πόσο άσχημα φέρονται οι άνθρωποι στη Γη, ακόμα και τις πετρελαιοκηλίδες διακρίνεις… Η Γη είναι μικρή, εύθραυστη και ωραία, πρέπει να την προστατεύσουμε», έγραφε ο αστροναύτης.

Σήμερα ο Ρώσος αστροναύτης, ουζμπεκικής καταγωγής, γεννημένος στην Κιργισία Σαλιτζάν Σαρίποφ, εργάζεται στο Κέντρο προετοιμασίας αστροναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν», και ασχολείται με την…διαστημική οικολογία.