Κύπρος – η ανερχόμενη αγορά ακινήτων

Οι πωλήσεις των κυπριακών ακινήτων στους ξένους τον Μάιο του 2017  εκσφενδονίστηκαν κατά 348% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016, αναφέρει το Cyprus Property News,  βασιζόμενο στα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Οι πωλήσεις των ακινήτων μάλιστα αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές. Στην Αμμόχωστο, όπου τον προηγούμενο Μάιο δεν είχε πουληθεί ούτε ένα ακίνητο, φέτος τον Μάιο υπεγράφησαν 11 συμβόλαια. Οι πωλήσεις στους ξένους στην Πάφο αυξήθηκαν κατά 533%, στη Λεμεσό κατά 405%, στη Λάρνακα κατά 330% και στη Λευκωσία κατά 7%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα 756 συμβόλαια πώλησης-αγοράς ακινήτων του προηγούμενου μήνα, τα 260 (34,4%) είχαν συναφθεί με ξένους αγοραστές και 496 (65,6%) με ντόπιους.

Σε γενικές γραμμές, τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 η αγοραστική δραστηριότητα των ξένων ως προς τα κυπριακά ακίνητα αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι ειδικοί συνδέουν τη δραστηριότητα των αγοραστών με την ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου μετά την κρίση. Από την προηγούμενη χρονιά η οικονομία της Κύπρου παρουσιάζει σημάδια σταθερότητας με σταδιακή αύξηση των τιμών στα ακίνητα. Όλα αυτά προσελκύουν τους ξένους επενδυτές, σημειώνει το Property Wire.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κύπρο λειτουργεί το πρόγραμμα επενδυτικής υπηκοότητας, το οποίο επιτρέπει την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου για αγορά ακινήτου αξίας 2 εκ. ευρώ και άνω. Οι μισοί εξ αυτών που απέκτησαν τέτοια διαβατήρια είναι Ρώσοι.