Το MGU επιστρέφει…

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λομονόσοφ της Μόσχας μπήκε στη λίστα των 100 καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου για πρώτη φορά από το 2010, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης της εταιρείας Quacquarelli Symonds (QS). Πρωταθλητές στην κατάταξη είναι τα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ καλύτερο πανεπιστήμιο για έκτη συνεχή χρονιά είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Σημειώνεται ότι, τα ρωσικά πανεπιστήμια στο σύνολό τους πέτυχαν σημαντική πρόοδο: τα 14 από τα 24 υπό αξιολόγηση πανεπιστήμια ανέβηκαν στις πιο υψηλές θέσεις της κατάταξης. Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία ανάμεσα στα ρωσικά πανεπιστήμια, καταλαμβάνοντας την 95 θέση. Επίσης, στην κατάταξη των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των χωρών BRICS (οργανισμός που αποτελείται από 5 χώρες: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρικανική Δημοκρατία) το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ κατέλαβε την 7η θέση. Την υψηλότερη βαθμολογία το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας έλαβε για τον αριθμό των φοιτητών και τη χαμηλότερη για το ποσοστό των ξένων σπουδαστών.

Η διεθνής κατάταξη QS καταρτίζεται βάσει 6 κριτηρίων: το κύρος στον τομέα των επιστημονικών ερευνών, η αναλογία του αριθμού των καθηγητών προς τον αριθμό των φοιτητών, η φήμη του ΑΕΙ μεταξύ των εργοδοτών, ο δείκτης παραπομπών ανά επιστημονικό τομέα, το μερίδιο των ξένων σπουδαστών και ξένων καθηγητών, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Ο πίνακας με την κατάταξη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία του και περιελάμβανε σχεδόν 1000 πανεπιστήμια. Συνολικά στην κατάταξη εκπροσωπήθηκαν 84 χώρες και τα πανεπιστήμια των 31 εξ αυτών μπήκαν στο top-200.

Τις υψηλότερες θέσεις στη βαθμολογία κατέλαβαν και πάλι τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν τις πρώτες 4 θέσεις. Το καλύτερο μεταξύ των βρετανικών πανεπιστημίων είναι το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Στις πρώτες 10 θέσεις μεταξύ των αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων βρίσκεται το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Στη 12η και 13η θέση τοποθετούνται τα καλύτερα ασιατικά πανεπιστήμια – το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ.