2,85 δις ευρώ σε συμφωνίες η αποτίμηση του 21ου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Το 21ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (1-3 Ιουνίου 2017), με τόσο ρεκόρ συμμετοχών και ρεκόρ συμφωνιών για άλλη μια φορά απέδειξε, ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες και έγκυρες πλατφόρμες συζητήσεων γύρω από τα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας,

Από το 1997 στην πλατφόρμα του Φόρουμ οι αρχηγοί κρατών, υπουργοί, επικεφαλής ρωσικών και ξένων εταιρειών συναντώνται για να συζητήσουν οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Ρωσία και οι αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών και από το 2005 στις εργασίες του Φόρουμ συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο φετινό Φόρουμ  συμμετείχαν14 χιλιάδες άτομα από 143 χώρες. Στη Συνέντευξη τύπου, ο σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντόν Κομπιάκοφ, συνοψίζοντας τα δήλωσε: «Ο αριθμός των συμφωνιών που συνάπτεται στο Φόρουμ αυξάνεται κάθε χρόνο. Έως τις 2 Ιουνίου, ώρα 8, είχαν υπογραφεί 386 επενδυτικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας συνολικής αξίας 2 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (πάνω από 2,85 δις ευρώ».

Ο Κομπιάκοφ σημείωσε ότι το προηγούμενο έτος είχαν υπογραφεί 356 συμφωνίες και το 2015 – 105.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο δήλωσε, ότι το φετινό Φόρουμ ήταν το πιο πετυχημένο για την πρωτεύουσα του Βορρά σε όλη την ιστορία του θεσμού: η πόλη άλλαξε θέση στην Εθνική Κατάταξη του επενδυτικού κλίματος, καταλαμβάνοντας μία στις πρώτες 20.

Το τριήμερο συνέδριο είχε τίτλο “Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας στην παγκόσμια οικονομία”. Κεντρικό γεγονός στο πλούσιο πρόγραμμα του Φόρουμ αποτέλεσε, παραδοσιακά, η ομιλία του Προέδρου της ΡΟ Βλαντιμίρ Πούτιν στην σύνοδο της ολομέλειας, όπου πήραν μέρος  αρχηγοί ξένων κρατών, υψηλόβαθμοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, επικεφαλής των μεγάλων ξένων και ρωσικών εταιρειών.

Το επόμενο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί το 2018, 24 με 26 Μαΐου, λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία τον Ιούνιο, αν και παραδοσιακά αυτό το Φόρουμ διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, με εξαίρεση το 2014.