Πόσο χρονών πραγματικά είστε; Διάγνωση με μια ματιά

Η ηλικία «της ταυτότητας» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, λενε οι ιατροί.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του βιολογική ηλικία, η οποία εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα της κυτταρικής γήρανσης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ροσσιισκαγια Γκαζέτα», οι Ρώσοι ειδικοί παρουσίασαν μια νέα μέθοδο καθορισμού της βιολογικής ηλικίας  του ανθρώπου βάσει στοιχείων του υπερήχου της καρωτίδας και  του δείκτη πίεσης αίματος. Η μέθοδος αυτή, όπως ισχυρίζονται, είναι πιο ακριβής από την ανάλυση αίματος.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου Γενετικής Γήρανσης και Προσδόκιμου Ζωής  του Κέντρου Ζωντανών Συστημάτων του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, κ. Αλεξέι Μοσκαλιόφ αναφέρει σχετικά:

“Οι πιο ακριβείς σήμερα μέθοδοι, βασιζόμενες σε στοιχεία για την κατάσταση  των κυττάρων του DNA, επιτρέπουν την πρόβλεψη της ηλικίας με μέσο όρο απόκλισης κάτω από 3 χρόνια. Ωστόσο χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό, και για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιούνται στην ιατρική πρακτική. Η δική μας μέθοδος βασίζεται σε εκείνες τις πληροφορίες για τον ασθενή που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε σύγχρονη κλινική“.

Στα πλαίσια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 303 ατόμων ηλικίας 23-91 ετών. Ως κύριος δείκτης της βιολογικής ηλικίας θεωρήθηκε η κατάσταση  του καρδιαγγειακού συστήματος.  Στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει το ελάχιστο πάχος του μεσαίου στρώματος του ιστού της καρωτίδας και το πλάτος της, η ταχύτητα σφυγμικού κύματος και η αναλογία μεταξύ των ανωτάτων και κατωτάτων τιμών πίεσης αυτής. Συνήθως αυτοί είναι οι δείκτες  που χρησιμοποιούνται   για την διάγνωση της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης, της ασβεστοποίησης,  του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Με τα αποτελέσματα των αναλύσεων συντάχθηκε μια φόρμουλα που αναγνωρίζει την ηλικία των υγιών αντρών με ακρίβεια 6,9 χρόνια και γυναικών – 5,9 χρόνια.

Μετάφραση από τα ρωσικά

Πηγή: meddaily.ru