Οι Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν στο εξωτερικό

Οι Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν στο εξωτερικό οικονομικά διαμερίσματα, ξενώνες και βενζινάδικα

Σε ό τι αφορά στους Ρώσους, η ζήτηση των ακινήτων στο εξωτερικό ενισχύθηκε πέρυσι και στις αρχές του 2017, σύμφωνα με τους ειδικούς συμβούλους της αγοράς ακινήτων. Παράλληλα και σε αντίθεση με τις τάσεις των προηγούμενων ετών, αντί για ακριβά ακίνητα οι αγοραστές άρχισαν να ενδιαφέρονται για φθηνά διαμερίσματα και εμπορικά ακίνητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Colliers International, έως και το προηγούμενο έτος οι συναλλαγές από Ρώσους αγοραστές που αφορούσαν τα εμπορικά ακίνητα στο εξωτερικό, ανέρχονταν κατά μέσω όρο στο 40%, τα υπόλοιπα αφορούσαν τις κατοικίες. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, κάθε δεύτερη συναλλαγή αφορά τα εμπορικά ακίνητα, κυρίως τις εμπορικές επιφάνειες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Коммерсант”.
Η Knight Frank επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση, από πλευρά των Ρώσων, των εμπορικών ακινήτων στο εξωτερικό διπλασιάστηκε. Το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών προκαλούν κυρίων τα παραθεριστικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, φοιτητικές κατοικίες, βενζινάδικα, ξενώνες, εκθεσιακοί χώροι για αυτοκίνητα, κέντρα αδυνατίσματος. Η κερδοφορία αυτών των επενδύσεων ανέρχεται στο 5-10% ετησίως.
Οι ειδικοί από την εταιρεία Tranio αναφέρουν επίσης, ότι οι Ρώσοι αγοραστές ακινήτων στο εξωτερικό προτιμούν τα όχι ακριβά ακίνητα έναντι άλλων τύπων ακινήτων και, κυρίως, των ακινήτων πολυτελείας.
Οι πλέον δημοφιλείς χώρες για τους ρώσους επενδυτές στην αγορά ακινήτων είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Εκτός αυτού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την περασμένη χρονιά ο συνολικός όγκος των συναλλαγών στα ακίνητα στο εξωτερικό έπεσε, ενώ αυξήθηκε ο μέσος όρος της δαπάνης για την αγορά. Έως την οικονομική κρίση της περιόδου 2013-2014 ο ετήσιος όγκος των ρωσικών επενδύσεων στα ακίνητα τους εξωτερικού ξεπέρασε τα 2 δις δολάρια. Το 2016 οι Ρώσοι πραγματοποίησαν συναλλαγές συνολικού ύψους 870 εκατ. δολ. (το 2015 – 962 εκατ. δολ). Όσο αφορά τις τιμές, το 2016 οι Ρώσοι επενδυτές ήταν έτοιμοι να πληρώσουν ανά ακίνητο περίπου 415 χιλ. δολ (το 2015 – 295 χιλ.) και για εμπορικά κτίρια – 2,1 εκ. δολ. έναντι 860 χιλ. της περασμένης χρονιάς.

Πηγή: NEWSru.com