Σαν σήμερα: Στις 21 Απριλίου γεννήθηκε ο άνθρωπος, που απέδειξε την ύπαρξη της ψυχής και την έχει ζυγίσει..

Στις 21 Απριλίου του 1735 γεννήθηκε ο Ιβάν Κουλίμπιν, Ρώσος Δαίδαλος Ρώσος Λεονάρντο ντα Βίντσι, ευφυής αυτοδίδακτος μηχανικός και εφευρέτης, ωρολογοποιός, ποιητής με την ευρύτερη σημασία αυτής της λέξης: δηλαδή, άνθρωπος, που πραγματικά ποιούσε ένα καινούργιο τεχνολογικό σύμπαν, ασύλληπτο για τον 18ο αιώνα.
«Ο Κύριος ποίησε το Σύμπαν,
Όπως ο
ωρολογοποιός έφτιαξε το ρολόι.
Τα ελατήρια και οι τροχοί του
Τη ζωή μας μετράνε.
Κρέμονται σαν γιρλάντες οι πλανήτες,
Οι ακτίνες του θεϊκού φωτός
Παντού το σκοτάδι διαπερνούν,
Φέγγουν σαν τους Ήλιους της Νόησης
», έγραφε ο Ιβάν Κουλίμπιν στο ποίημά του, αφιερωμένο στο Πάσχα του 1764.
Η Αικατερίνη Β΄, η Μεγάλη Αικατερίνη, διόρισε αυτόν τον απλό επαρχιώτη μηχανικό Διευθυντή του Μηχανικού Εργαστηρίου της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης: ο Ιβάν Κουλίμπιν συμφώνησε με έναν όρο: θα εγκαταλείψει αυτό το υψηλό πόστο, όποτε θελήσει ο ίδιος… Έμεινε στο Εργαστήριο για 30 ολόκληρα χρόνια, εφευρίσκοντας και κατασκευάζοντας διάφορες αστρονομικές συσκευές, συσκευές πλοήγησης και άλλα. Υπήρχαν και οι εφευρέσεις, οι οποίες, όπως και οι εφευρέσεις του Λεονάρντο, βρέθηκαν έτη φωτός μακρυά από την εποχή του και παρέμειναν είτε «στο χαρτί», είτε ως «περίεργα παιχνίδια»: ο Ιβάν Κουλίμπιν κατασκεύασε το πρώτο στον κόσμο ασανσέρ, τον πρώτο στον κόσμο προβολέα, ακόμα και την πρώτη στον κόσμο αυτοκινούμενη άμαξα, δηλαδή αυτοκίνητο!
Η Αικατερίνη η Μεγάλη εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Κουλίμπιν, ήθελε μάλιστα να χαρίσει σ΄αυτόν τον άξεστο μουζίκο έναν υψηλό τίτλο ευγένειας, αλλά γι’ αυτό έπρεπε να ξυρίσει το μούσι του, κάτι, που ο Κουλίμπιν αρνήθηκε κατηγορηματικά. Και η Αυτοκράτειρα, σεβόμενη τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητές του, αρκέστηκε στο να φτιάξει ένα ειδικό μετάλλιο, όπου εχάραξε: «Στον Αξιολογότατο».

Ο Ιβάν Κουλίμπιν, όμως, είχε και μυστικά του. Τα απόρρητα πειράματα, τα οποία κατέγραφε σε ένα ειδικό βιβλίο. Έτσι, με άκρα μυστικότητα ο μηχανικός όχι μόνο απέδειξε, ότι η ανθρώπινη ψυχή υπάρχει, αλλά κατάφερε να μετρήσει και το βάρος της! Κατασκεύασε μια ζυγαριά φωτός, στην πλάκα της οποίας τοποθέτησαν έναν ετοιμοθάνατο. Πριν από αυτό τον ζύγισαν πάνω σε μια ζυγαριά ακριβείας…Όταν ξεκίνησε η επιθανάτια αγωνία, όλοι οι παρευβρισκόμενοι είδαν καθαρά, πως το σώμα του άρχισε να χάνει σταδιακά γύρω στα 30 γραμμάρια βάρους…Κάποιοι είδαν μάλιστα και ένα γκρίζο νεφέλωμα, το οποίο πέρασαν για ψυχή, που εγκατέλειπε το σώμα…
Αργότερα το πείραμα του Κουλίμπιν επανέλαβε ο δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, συγγραφέας-πνευματιστής Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, αλλά πολλοί άλλοι επιστήμονες και απλά… «τρελοί» σε διάφορες χώρες του κόσμου, ζυγίζοντας την ψυχή και ανακαλύπτοντας, ότι το βάρος της κυμαίνεται από 30 έως 37 γραμμάρια.
Μόνο που για ένα ανεξήγητο μέχρι σήμερα λόγο, οι ψυχές των γυναικών αποδείχτηκαν βαρύτερες από τις ψυχές των αντρών, πολύ πιο πυκνές, να επαναλαμβάνουν ιδανικά το περίγραμμα των σωμάτων,όπου κατοικούσαν πριν το θάνατο…

Πέθανε ο πραγματικά Μέγας εφευρέτης 83 ετών, το 1818, στην πατρίδα του, Νίζνι Νόβγκοροντ.