Σημαντικές επαφές της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής με Έλληνες επιχειρηματίες

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για τις οικονομικές σχέσεις των χωρών της Ευρασίας συνδιοργάνωσαν το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και η ΔΕΘ XELEXPO την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των συνεργασιών της Επιτροπής με έλληνες επιχειρηματίες καθώς τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις της γεωγραφικής περιοχής που εκπροσωπεί η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή. Σχετικά με το μείζον αυτό οικονομικό ζήτημα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Σεργκέι Σούκχνο δήλωσε πως «οι αναλυτές μιλούν πλέον για αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων από το 2017», οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού των χωρών της EAEU και το 2025 αναμένεται να πάρει σειρά η ενιαία αγορά πετρελαίου, αερίου και πετρελαιοειδών.

Να θυμίσουμε πως η Ευρασιατική Ένωση αποτελείται από πέντε χώρες (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία, Ρωσική Ομοσπονδία), οι οποίες συγκροτούν κοινή αγορά 183 εκατ. καταναλωτών, με συνολικό ΑΕΠ άνω των 4 τρισ. δολ. Τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ένωσης παράγουν περίπου το 21% του παγκόσμιας παραγωγής αερίου, το 14,6% του πετρελαίου, το 11,2% της ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 6% του λιγνίτη.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπανδρέου που εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους έλληνες επιχειρηματίες και εξαγωγείς να συνεργαστούν με τις χώρες της Ένωσης, σε συνέχεια και όσων συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. Οι εξαγωγές από την EAEU προς την Ε.Ε. έχουν μειωθεί την τελευταία διετία κατά 41%, ενώ αντίστροφα οι εισαγωγές από την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 45% στα 84 δισ. δολάρια, συνεπεία κυρίως του εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας. Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες οι εξαγωγές από την Ευρασιατική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 29%. Το συνολικό εμπόριο των χωρών της EAEU με την Ελλάδα μειώθηκε μεταξύ 2013 και 2015 κατά 47%, ενώ η αρνητική τάση διατηρείται και το 2016. Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις χώρες της EAEU, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 26% και στη διάρκεια του τελευταία εννεαμήνου κατά 8%.