Οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής συναντώνται στη Θεσσαλονίκη

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για τις οικονομικές σχέσεις των χωρών της Ευρασίας συνδιοργανώνουν το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και η ΔΕΘ XELEXPO την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση των θέσεων, των σκοπών και των στόχων της μεγάλης αυτής οικονομικής ένωσης ενώ θα οι συμμετέχοντες θα έχουν επαφές και συνεργασίες με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματίες. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στις 11 πμ ενώ στις 21:00, με το πέρας των εργασιών θα ακολουθήσει δεξίωση.

Να θυμίσουμε πως η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι μια οικονομική ένωση κρατών, κυρίως από τη βόρεια Ευρασία, η οποία αποτέλεσε τη διάδοχο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας. Η συνθήκη με στόχο την ίδρυση της υπογράφτηκε στις 29 Μαΐου 2014 από τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015. Συνθήκες που στόχευαν στην ένταξη της Αρμενίας και του Κιργιστάν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπογράφτηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2014 και στις 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Η Αρμενία έγινε επίσημα μέλος στις 2 Ιανουαρίου 2015. Παρότι η συνθήκη εισδοχής του Κιργιστάν δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν το Μάιο του 2015, με τον όρο να επικυρωθεί, συμμετέχει από την ίδρυση του οργανισμού ως μέλος υπό ένταξη. Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχει μια ενσωματωμένη κοινή αγορά που αριθμεί 183 εκατ. άτομα και ένα ΑΕΠ που ξεπερνά τα 4 τρις δολάρια ΗΠΑ (PPP). Η ένωση λειτουργεί μέσω υπερεθνικών και διακυβερνητικών θεσμών. Εκτελεστικό όργανο του οργανισμού είναι η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, ενώ δικαστικό σώμα είναι το Δικαστήριο της EEU. Λειτουργεί επίσης και η Ευρασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι εθνικές κυβερνήσεις εκπροσωπούνται συνήθως από το Συμβούλιο της Ευρασιατικής Επιτροπής.