Στο δρόμο για το Μουντιάλ της Μόσχας-2018

της Ευγενίας Κριτσέφσκαγια

«Γράμματα, ρε γαμώτο!» ή πώς ο «Ιωάννης ο Τρομερός» έχασε το Πανευρωπαϊκό του 1968

Σοβαρά τώρα; Ιωάννης ο Τρομερός του σοβιετικού ποδοσφαίρου. Κι όμως…

Έτσι αποκαλούσαν τον Αλμπέρτ Σεστερνιόφ (1941-1994), που έχει παίξει για την Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης σε  90 ολόκληρους αγώνες.

Έπαιζε στην άμυνα, αν και ξεκίνησε ως τερματοφύλακας και στα 21 του έγινε αρχηγός της ΤΣΣΚΑ  Μόσχας, κι αργότερα – της Εθνικής.

Το 1970 η γαλλική εφημερίδα «Φρανς Φούτμπολ» τον συμπεριέλαβε στη δεκάδα των καλύτερων παικτών της Ευρώπης και η «Φούτμπολ» τον ανέδειξε ως καλύτερο.

Το 1968 η Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης έπαιξε στους ημιτελικούς του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Ιταλίας με την οικοδέσποινα του γηπέδου «Σαν-Πάολο» στη Νεάπολη, Εθνική Ιταλίας, και ο αγώνας έληξε με ισοπαλία 0-0.

Κάποτε, στα χρόνια της αθωότητας του αθλητισμού, όταν το θέαμα ήταν απλά όμορφο, οι ισοπαλίες σε τέτοιες σοβαρές διοργανώσεις δεν κατέληγαν σε πέναλτι και η τύχη του αγώνα έλυνε…ένα κέρμα!

Έτσι και τότε, στη Νεάπολη, ο Αυγουστίνος Πουχόλ, Ισπανός διαιτητής, αναζήτησε το κατάλληλο κέρμα. Το δίλημμα ήταν, ποιο κέρμα να ρίξει – γαλλικό ή τοπικό, ιταλικό. Τελικά επέλεξαν το γαλλικό.

Οι αρχηγοί ομάδων έπρεπε να επιλέξουν κορώνα ή γράμματα, και η κλήρος να επιλέξει πρώτος έπεσε στον Αλμπέρτ Σεστερνιόφ, αρχηγό των Σοβιετικών.

Ο Πουχόλ κοίταξε ερωτηματικά τον Σεστερνιόφ, που στεκόταν αποσβολωμένος.: «Λοιπόν, κορώνα ή γράμματα;» τον ρώτησε.

Ο Ρώσος προπονητής Μιχαήλ Γιακούσιν άρχισε να ουρλιάζει: «Γράμματα! Γράμματα, ρε γαμώτο!», αλλά ο Σεστερνιόφ συνέχισε να στέκει μαρμαρωμένος. Τότε ο Πουχόλ γύρισε στον αρχηγό των Ιταλών, Φακέττι, που φώναξε: «Γράμματα!» (χωρίς το γαμώτο).

 Ο Ισπανός έριξε το κέρμα.

 «Ιταλία!» φώναξε ο Φακέττι, οδηγώντας την ομάδα του στους τελικούς και στο χρυσό της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Πολλά χρόνια αργότερα ο Φακέττι θα ομολογήσει: «Δεν σκέφτηκα καν, απλά επανέλαβα ό, τι είπε ο Ρώσος!»

Ο Ρώσος αμέσως μετά από αυτό πήγε στο μπαρ και έγινε στουπί: έχασαν το χρυσό μέσα από τα χέρια τους, γιατί η Σοβιετικοί ήταν πολύ πιο δυνατοί από τους Γιούγκους, που πήραν τελικά το αργυρό.

Η Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης έχασε στο μικρό τελικό από τους Άγγλους και έμεινε στην 4η θέση.

Ήταν η μοναδική ομάδα στην Ιστορία των μεγάλων διοργανώσεων, που έχασε τον τίτλο από ένα… κέρμα.

Γραμματα, ρε γαμώτο!