Έξι μήνες στη Μόσχα, αφιερωμένοι στο AVANTGARDE

Το μετρό της Μόσχας, η Διοίκηση αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας και η Πινακοθήκη Τρετιακόφ ξεκίνησαν χθες, 30 Νοεμβρίου, ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ ολικής επιμόρφωσης με τίτλο «Εντατικά του 20ου αιώνα». Επί έξι ολόκληρους μήνες, έως το τέλος Απριλίου 2017, ο σταθμός του μετρό «ΠΑΡΚ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙ» (κυκλικός) (δηλαδή «Πάρκο Πολιτισμού») θα μετατραπεί σε ένα πρωτοποριακό Μουσείο, σε ανοιχτό βιβλίο Ιστορίας Τέχνης.

Θα υπάρχουν πολλές tantamareska – όταν σε ένα έτοιμο πίνακα ή φωτογραφία υπάρχει τρύπα, όπου βάζεις το κεφάλι σου και γίνεσαι κομμάτι του πίνακα – για να βγάζεις φωτογραφίες ή σέλφι. Κατά μήκος των κινούμενων σκάλων θα τοποθετηθούν στάντ με υλικό για την Τέχνη του 20ου αιώνα και στα ταμεία θα πωλούνται συλλεκτικές θεματικές κάρτες.

Οι τυχεροί, που θα βρεθούν εκείνους τους μήνες στη Μόσχα, θα κάνουν βόλτα με ένα ειδικό συρμό, διακοσμημένο με αποσπάσματα από 78 πίνακες της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, και ο ίδιος ο σταθμός «ΠΑΡΚ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙ» θα γίνει παράρτημα της Πινακοθήκης!

Με άλλα λόγια, το AVANTGARDE βγαίνει από τα Μουσεία  στους δρόμους (όπως του αρμόζει) και συναντά τον κόσμο.

Φωτεινά χρώματα και εξωτικές μορφές θα φωτίζουν το ρωσικό χειμώνα και τη βροχερή μοσχοβίτικη άνοιξη. Περπατάς πολύ πιο ζωηρά και αναπνέεις πολύ πιο ελεύθερα, όταν περιβάλλεσαι από Τέχνη της πιο δυναμικής, πιο αβανγκαρντίστικης και πιο πολυυποσχόμενης περιόδου της Ιστορίας…

Στην φωτογραφία – ο πίνακας της Νατάλια Γοντσαρόβα «Παγώνι στο εκθαμβωτικό φως του ήλιου» (1911)