Στο δρόμο για το Μουντιάλ της Μόσχας-2018

της Ευγενίας Κριτσέφσκαγια

Εθνική ΕΣΣΔ-Εθνική Ελλάδας: πρώτη συνάντηση

Στις 23 Μαίου του 1965 η Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας. Ήταν προκριματικό παιχνίδι στα πλαίσια του 7ου Παγκόσμιου Κυπέλλου, ο τελικός του οποίου έγινε στο Λονδίνο το 1966.

Η Εθνική Ελλάδας κυριαρχούσε στο γκρουπ της, οι Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης είχε στο ενεργητικό της χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (1956), χρυσά ευρωπαϊκά (1960) και ευρωπαϊκά αργυρά (1964).

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές για πρώτη φορά επισκέφθηκαν τη Μόσχα και έπρεπε να παίξουν μπροστά στους 77.000 φιλάθλους στο Στάδιο Λένιν, όπου 25 χρόνια αργότερα θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και θα πετάξει το μασκότ Μίσα (Αρκούδι), που θα κάνει όλο τον πλανήτη να δακρύσει. Η θερμοκρασία ήταν +11 συν τη… χιονόπτωση… Ζήσε Μάη μου, δηλαδή…

Για την ελληνική ομάδα έπαιξαν οι: Κωνσταντίνος Βαλλιάνος (τέρμα), Αριστείδης Καμάρας, Μιχάλης Μπέλλης, Τάσος Βασιλίου, Τάκης Παπουλίδης, Φώτης Μπαλόπουλος Τάσος Σαραβάκος (και οι τρεις, που μόλις προαναφέραμε, δεν είναι πια εν ζωή), Κωνσταντίνος Πολυχρονίου (που ήταν και ο αρχηγός της Εθνικής), Νίκος Γιούτσος, Τάκης Λουκανίδης και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμης Παπαϊωάννου, που υπέγραψε το μοναδικό ελληνικό γκολ αυτού του αγώνα.

Για την Εθνική της ΕΣΣΔ έπαιξαν οι Βίκτορ Μπάνικοφ (τέρμα), Βαλέρι Ντικαριόφ, Αλμπερτ Σεστερνιόφ, Βασίλι Ντανίλοφ, Βαλέρι Βορόνιν. Γκεόργκι Σιτσινάβα, Σλάβα Μετρεβέλι, Βαλεντίν Ιβανόφ (αρχηγός), Μπορίς Καζακόφ, Γκαλιμζιάν Χουσαϊνοφ, Μιχαήλ Μέσχι.

Η Εθνική Ελλάδας ήταν δυνατή, και οι παίκτες της Εθνικής της ΕΣΣΔ έπαιξαν ως ομάδα μόλις μια φορά, μια βδομάδα πριν τον αγώνα με την Ελλάδα. Εκτός αυτού, οι Έλληνες επέλεξαν το βόρειο τέρμα, έτσι ώστε ο μαγιάτικος ήλιος τύφλωνε τον Ρώσο τερματοφύλακα.

Το πρώτο τέρμα έβαλαν οι Σοβιετικοί, ο Μπορίς Καζακόφ: οι Έλληνες ήταν δυνατότεροι στην άμυνα, οι Σοβιετικοί – στη επίθεση. Παρόλο αυτά ήταν φανερό, ότι η Εθνική Ελλάδας ήταν πιο συγκροτημένη και από άποψη στρατηγικής και από άποψη τεχνικής. Δεν κατάφεραν όμως να εκμεταλλευτούν αυτό το πλεονέκτημα. Έτσι, όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου έβαλε γκολ, οι Έλληνες χαλάρωσαν: τους βόλευε η ισοπαλία. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος: ο αρχηγός της σοβιετικής ομάδας έβαλε άλλα δυο τέρματα, και ο αγώνας έληξε 3-1.

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε την πρόκριση, και οι Σοβιετικοί έφτασαν στο Λονδίνο ως την 4η θέση, χάνοντας στο μικρό τελικό από τους Ποτρογάλους.

Οι φωτογραφίες είναι από το Εθνικό Φωτογραφικό και ΚινηματογραφικόΑρχείο