Μετά το ελληνικό καλοκαίρι οι Ρώσοι επιλέγουν και ελληνικό… φθινόπωρο

Σημάδια σημαντικής ανόδου εμφανίζει η Ρωσική αγορά με τις εκδόσεις θεωρήσεων visa την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να έχουν φτάσει τις 3.000, όσες δηλαδή είχαν εκδοθεί ολόκληρο το μήνα πέρυσι !

Την ίδια στιγμή, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε τεράστια αύξηση 140% στις εκδόσεις θεωρήσεων εισόδου, σύμφωνα με τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία. Συνολικά περισσότερες από 57.300 θεωρήσεις visa δόθηκαν σε Ρώσους πολίτες τουρισμό το φθινόπωρο.

Αξίζει να τονισθεί ότι πάντοτε μεσολαβεί ένα διάστημα 10-30 ημερών από τη λήψη της θεώρησης ως τη χρήση της θεώρησης εισόδου, επομένως γίνεται αντιληπτό ότι η φθινοπωρινή «ένεση» από τη Ρωσική αγορά ως το τέλος της σεζόν κρίνεται σημαντική.

Συνολικά στο 9μηνο 2016 οι προξενικές μας αρχές εξέδωσαν 504.226 θεωρήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 22% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι, οι αρχές μας εξέδωσαν ολόκληρο το έτος (2015) στη Ρωσία 421.005 θεωρήσεις.

Η επίδοση αυτή κρίνεται πολύ ικανοποιητική, ιδιαιτέρως εφόσον επιτυγχάνεται κατά το τρίτο σε σειρά έτος ύφεσης της ρωσικής οικονομίας. Και ειδικά φέτος, που το πρώτο εξάμηνο του έτους οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις visa λόγω ελλειπών χειρισμών του ΥΠΕΞ κόστισαν πολύτιμο χρόνο και έσοδα στο ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα δε, με πηγές του υπουργείου Τουρισμού η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς αποτελούσε πρώτο μέλημα της αναπληρώτριας υπουργού τουρισμού Ε.Κουντουρά από την αρχή της θητείας. Πλέον, η ηγεσία του υπουργείου τουρισμού προσανατολίζεται στο άνοιγμα νέων αναπτυσσόμενων ελληνικών προορισμών στη ρωσική αγορά, όπως η Θεσσαλία, η Πελοππόνησος και η Βόρεια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τον θρησκευτικό τουρισμό και τις νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τη Ρωσία.