Ελλάδα και Ρωσία, οι «διάλογοι» δυο σπουδαίων πολιτισμών

“Ρωσία και Ελλάδα: Διάλογοι πολιτισμών” είναι το θέμα της 3ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως τις 15 Οκτωβρίου στο Πετροζαβόντσκ, με πρωτοβουλία της έδρας Κλασικής Φιλολογίας του Κρατικού πανεπιστημίου του Πετροζαβόντσκ και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως ανακοινώθηκε, στις εργασίες της συνδιάσκεψης θα συμμετάσχουν νέοι επιστήμονες, καθηγητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στους τομείς της φιλολογίας, του πολιτισμού, της ιστορίας και της φιλοσοφίας. Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι να συζητηθούν επίκαιρα —για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ζητήματα —που αφορούν τις μεταξύ τους επιρροές που είχαν, στην διάρκεια μιας χιλιετίας, οι πολιτισμοί της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Οι βασικές κατευθύνσεις των εργασιών της συνδιάσκεψης, θα αναπτυχθούν στις θεματικές ενότητες “Κλασική φιλολογία”, “Η Νεοελληνιστική περίοδος, “Η Βυζαντινή περίοδος”, “Το ελληνικό ζήτημα στη ρωσική λογοτεχνία και τον ρωσικό πολιτισμό”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη με τρεις “μορφές”, την άμεση, τη δια αλληλογραφίας και την on-line. Οι γλώσσες συμμετοχής θα είναι η ρωσική, η νεοελληνική και η αγγλική. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, μετά το τέλος της συνδιάσκεψης θα υπάρξει ειδική έκδοση που θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων.