Οι σύνδεσμοι φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας συναντιόνται στη Μόσχα

Η Μόσχα “φιλοξενεί”, χθες και σήμερα, τις εργασίες του φόρουμ συνδέσμων φιλίας που λειτουργούν στη Ρωσία και την Ελλάδα. Στην επίσημη τελετή έναρξης, η ελληνική πλευρά — όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti — προσέφερε ως δώρο στους εκπροσώπους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μια χάλκινη προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος υπήρξε κρατικός παράγων της Ρωσίας και της Ελλάδας, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ελλάδας. «Ο Καποδίστριας έφερε ένα νέο ύφος στην ευρωπαϊκή πολιτική, συνέβαλε στην εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο. Ήταν αυτός που καθιέρωσε με ευκολία σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας, εργάζονταν ανιδιοτελώς προς το συμφέρον της Ρωσίας μετά τους καταστροφικούς Ναπολεόντειους πολέμους», είπε ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του φόρουμ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ από το βήμα των εργασιών του φόρουμ ανέφερε ότι στις προσεχείς εβδομάδες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Στο πολύ προσεχές μέλλον, θα συνεδριάσει η μικτή διυπουργική επιτροπή για την οικονομική και εμπορική συνεργασία. Τα ζητήματα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα», είπε ο Μεσκόφ. Σημείωσε δε, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται δυναμικά.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κατσάγιεφ, ο οποίος και ανέγνωσε τον χαιρετισμό της προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο. «Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχουν μακρά κοινή ιστορία, γεμάτη με παραδόσεις αμοιβαίας κατανόησης. Η πολιτιστική και θρησκευτική εγγύτητα των χωρών μας καθορίζει την κοινή μας αντίληψη για τα όσα συντελούνται στον κόσμο. Η διεξαγωγή του φόρουμ αυτού φέρνει τις χώρες μας ακόμη πιο κοντά και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συνεργασία», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της η κ.Ματβιένκο.

Κατά την έναρξη του φόρουμ αναγνώσθηκε και ο χαιρετισμός που απέστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. «Από την Ελλάδα προς τη Ρωσία και από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, εκτείνονται τα αόρατα αλλά σημαντικά νήματα των πνευματικών δεσμών», λέει στο μήνυμά του ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το φόρουμ θα διαρκέσει δύο ημέρες (5 και 6 Οκτωβρίου). Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσικής Ένωσης για τη Διεθνή Συνεργασία, σε συνεργασία με την Ένωση πολιτιστικής και επιχειρηματικής συνεργασίας και φιλίας με τους λαούς της Ελλάδα και της Κύπρου «Φιλία».

Για δύο ημέρες, οι επισκέπτες του φόρουμ, οι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, πολιτικοί, προσωπικότητες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, θα συμμετάσχουν σε τρεις θεματικές διασκέψεις, που θα έχουν ως θέμα την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας, τις ιστορικές και πνευματικές πτυχές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.