Μονή Αγίου Παντελεήμονα: ο ρώσος ιεροδιάκονος Ευλόγιος εκλέχθηκε ηγούμενος

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μοναχών που εγκαταβιούν στο μοναστήρι είναι ουκρανικής καταγωγής, νέος ηγούμενος μετά την εκδημία του μακαριστού Ιερεμία εκλέχθηκε χθες ένα… αουτσάιντερ.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε παρέμβαση του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, που έστειλε τις τελευταίες δέκα μέρες στο «ρωσικό» μοναστήρι τον αρχιμανδρίτη Ηλία. Ο τελευταίος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Αποτελεί τον πνευματικό πατέρα του Πατριάρχη Κυρίλλου και έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του.

Ο ιεροδιάκονος Ευλόγιος είχε δηλώσει πριν από καιρό ότι επιθυμούσε να είναι υποψήφιος, βλέποντας όμως την αποδοχή που είχε ο έτερος υποψήφιος και «δεξί χέρι» του μακαριστού Ιερεμία, αρχιμανδρίτης Μακάριος, είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ο Μακάριος είναι ουκρανικής καταγωγής, αλλά έχει ρωσικό διαβατήριο και ουσιαστικά διοικούσε τη μονή του Αγίου Παντελεήμονα όλα τα προηγούμενα χρόνια που αδυνατούσε λόγω ηλικίας ο μακαριστός Ιερεμίας.

Ο αρχιμανδρίτης Ηλίας άσκησε πιέσεις και έπειτα από έντονο παρασκήνιο ο μοναχός Ευλόγιος μπήκε και πάλι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή υποψήφιος. Κατά τη χθεσινή εκλογή ψήφισαν 34 μοναχοί.

Ο ιεροδιάκονος Ευλόγιος, που κατάγεται από το Νίζνι Νόβγκοροντ, έλαβε 23 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Μακάριος 11.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο μέρες πριν την εκλογή (Παρασκευή και Σάββατο) υπήρξε μεγάλη «γκρίνια» στο μοναστήρι, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί μοναχοί έμειναν εκτός… εκλεκτορικού σώματος και τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονταν στις λίστες αυτών που είχαν δικαίωμα ψήφου, παρότι είχαν συμπληρώσει τον χρόνο παραμονής στο μοναστήρι.

Αυτό θεωρήθηκε ως παρέμβαση του αρχ. Μακάριου και η δυσαρέσκεια εκφράστηκε με αποδοκιμασία προς την υποψηφιότητά του.

Το αποτέλεσμα θεωρείται ως νίκη των Ρώσων και του Πατριαρχείου Μόσχας, ενώ κύκλοι της Αθωνικής Πολιτείας σχολίαζαν ότι ο νέος ηγούμενος είναι προσιτός, χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους μοναχούς του Αγίου Παντελεήμονα.