Στις 23-29 Απριλίου 2015 τo Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης «AVANTGARDE» φιλοξένησε τον σύγχρονο ρώσο ποιητή και συγγραφέα Μιχαήλ Ταρκόφσκι, στα πλαίσια του έτους Ρωσικής Λογοτεχνίας και με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.
Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε Αθήνα, Τρίκαλα και Μυτιλήνη ο συγγραφέας μίλησε για το έργο του, για τη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία και τη σύγχρονη Ρωσία, ενώ στα πλαίσια των εκδηλώσεων προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αυτοβιογραφικό του ντοκιμαντέρ «Παγωμένος Χρόνος».
Συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Ταρκόφσκι είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Ακρόπολη καθώς και να θαυμάσει Μουσείο της Ακρόπολης και τα μνημεία.
Στις 25 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Τρικάλων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων. Ο κ. Ταρκόφσκι επισκέφτηκε τα Μετέωρα και συγκεκριμένα τις μονές Μεγάλων Μετεώρων και Αγίας Τριάδος.
Στις 27 Απριλίου 2015 ο κ. Ταρκόφσκι μίλησε στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου και με την πρωτοβουλία του Προέδρου του, κ. Ευάγγελου Μυρσινιά. Κατά την παραμονή του στη Λέσβο ο Ρώσος ποιητής και συγγραφέας μίλησε στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου παρουσία των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών παραγόντων της νήσου, καθώς και απόλαυσε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο του επιφύλαξαν οι διοργανωτές, που υποδέχθηκαν το ζεύγος Ταρκόφσκι στη Λέσβο.
Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι επισκέφθηκε το περίφημο Αναγνωστήριο και το Προσκυνητικό ναό της Παναγίας στην Αγιάσο, το Ναό των Ταξιαρχών στο Μανδαμάδο, το Μουσείο Ελαιουργίας και τις Αλυκές στην Αγία Παρασκευή, καθώς και το μοναδικό Απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι.
Η υποδοχή στη Λέσβο ήταν ιδιαίτερα θερμή – τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της ρωσικής κοινότητας της νήσου, μελών του Συλλόγου ρωσόφωνων της Λέσβου, «Ναντέζντα».