AvantGarde – MITT-2016

ΤΟ AVANTGARDE ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΙΤΤ-2016

Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα ο Δήμος Λέσβου συμμετείχε για πρώτη φορά.  Ο στόχος της αποστολής, και πρωτίστως του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, ήταν εξαιρετικά δύσκολος: να πείσει τους Ρώσους, ότι η Λέσβος είναι ένας ασφαλής για επίσκεψη προορισμός, ότι οι εικόνες χάους, που τάχα προκάλεσε στη Λέσβο η προσφυγική κρίση, οι οποίες μεταδίδονται από διάφορα ΜΜΕ, δεν έχουν σήμερα καμιά σχέση με τη πραγματικότητα, και, παρόλο που από το νησί με πληθυσμό 100 χιλιάδες κατοίκους πέρασε ένας «στρατός» με πάνω από μισό εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, η Λέσβος όχι μόνο σήκωσε επάξια το βάρος, αλλά έγινε υπόδειγμα διαχείρησης κρίσης για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η Λέσβος τα κατάφερε περίφημα στη Μόσχα: η παρουσίαση του νησιού την Ημέρα του Ευαγγελισμού και Εθνικής Εορτής στις 25 Μαρτίου δεν έγινε κεντρική εκδήλωση μόνο εκείνης της ημέρας, αλλά και όλων των ημερών της Έκθεσης γενικώς.

Την οργάνωση της επίσκεψης του Δημάρχου της Λέσβου ανέλαβε το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE, και, παρά το φόρτο και την «πυκνότητα», το πρόγραμμα της παραμονής της αντιπροσωπείας της Λέσβου εκτελέστηκε στο έπακρον. Για πρακτικά ζητήματα την ευθύνη είχε η εταιρεία Dynamic Vision.

MITT-2016-Moscow02

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ. 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στις 23 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της Έκθεσης, το AVANTGARDE συνόδευσε την αντιπροσωπεία της Λέσβου, το Δήμαρχο του νησιού, Σπύρο Γαληνό, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτη Χατζηκυριάκο και τον κ. Γ. Κουλαγίνη  στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μόσχας, στην καρδιά της πρωτεύσουσας της Ρωσίας, στην πανέμορφη πάροδο Στολέσνικοφ, όπου έγινε η σημαντική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Σουρέν Βαρντανιάν. Στο γραφείο του, στολισμένο με ελληνικές και ρωσικές σημαίες, σε φιλικό και εμπιστευτικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας στο σύγχρονο κόσμο και της ασφαλούς επιχειρηματικότητας, καθώς και θέματα ελληνορωσικών σχέσεων, πρωτίστως οικονομικών.

MITT-2016-Epimelitirio01 MITT-2016-Epimelitirio09 MITT-2016-Epimelitirio05 MITT-2016-Epimelitirio04 MITT-2016-Epimelitirio12 MITT-2016-Epimelitirio03

Μετά το Επιμελητήριο την αντιπροσωπεία της Λέσβου περίμενε μια άλλη σημαντική συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο επιβλητικό ιστορικό κτίριο της πλατείας Σμολένσκαγια.

Τον Δήμαρχο της Λέσβου και τα μέλη της αντιπροσωπείας υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δ΄ Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης  του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, κ. Αλέξανδρος Σερμπακόφ και η συνάδελφός του, κυρία Ιρίνα Κάτσμαν.  Εφόσον οι οικοδεσπότες μιλούσαν απταίστως ελληνικά, η συζήτηση κύλισε με αραιές επεμβάσεις της διερμηνέας.

Ο κ. Σερμπακόφ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως επίσης και το ρόλο που κλήθηκε να παίξει στην προσφυγική κρίση η Λέσβος, η οποία δέχθηκε τα «πρώτα της πυρά».  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διοργάνωσης εκδηλώσεων στα πλαίσια του Κοινού Έτους Ρωσίας- Ελλάδας 2016, όπως και στην περαιτέρω προώθηση της Λέσβου στο ρωσικό κοινό, καθώς και στην προώθηση του ρωσικού πολιτισμού και ιστορίας στο νησί, με τη μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα και τον μεγάλο Σύλλογο ελληνορωσικής φιλίας.

Ο κ. Σερμπακόφ τόνισε μεταξύ άλλων, πως η τουριστική ροή πρέπει να είναι αμφίδρομη, να «κυλά» προς δυο κατευθύνσεις και ότι στη Ρωσία θα χαρούν να υποδεχτούν όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες τουρίστες.

Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν, ότι σε επίπεδο δημοτικών αρχών προωθείται ιδιαίτερα πετυχημένα η συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς ανάμεσα σε δυο παραδοσιακά φιλικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ρωσία.

Μετά τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον Διευθυντή του μεγαλύτερου Ιδιωτικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, κ. Βιατσεσλάφ Τέρεχοφ.

MITT-2016-Interfax01 MITT-2016-Eksoterikon03 MITT-2016-Eksoterikon04 MITT-2016-Eksoterikon05 MITT-2016-Eksoterikon07

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. 24 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στη μελέτη της ρωσικής τουριστικής αγοράς και στις «εντοεκθεσιακές» επαφές.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, στην κεντρική αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου, έγινε η κεντρική εκδήλωση του ΕΟΤ με τη συμμετοχή της Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, κ. Έλενας Κουντουρά.

Στα πλαίσια της επίσκεψης την ημέρα αυτή έγινε η συνάντηση με έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες της Ρωσίας, κ Αντόλφ Σαπίρο, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές διοργάνωσης στη Λέσβο θεατρικών σεμιναρίων με τελικό προϊόν μια παράσταση ενός Ρώσου δραματουργού στην ελληνική γλώσσα.

ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ. 25 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Η ημέρα αυτή ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένη στη Λέσβο: η παρουσίαση του νησιού από τον Δήμαρχό του κ. Σπύρο Γαληνό, η συνέντευξη τύπου με τους προσκεκλημένους από το AVANTGARDE δημοσιογράφους (ΙΝΤΕΡΦΑΞ, περιφεριακά ΜΜΕ, «Ρωσσίισκαγια γκαζέτα» κτλ), όπως και οι συναντήσεις με τους φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού της Ρωσίας.

Ο Δήμαρχος του νησιού μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη Λέσβο και κάλεσε όλους να την επισκεφτούν για να πεισθούν προσωπικά για του λόγου το αληθές.

MITT-2016-Parousiasi11 MITT-2016-Parousiasi06 MITT-2016-Parousiasi03

Η Αντιπρόεδρος του AVANTGARDE  διάβασε τον χαιρετισμό του κ. Σουρέν Βαρντανιάν, Αντιπροέδρου του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μόσχας, που επισκέφτηκε το νησί τον περασμένο Ιούλιο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ. ΣΟΥΡΕΝ ΒΑΡΝΤΑΝΙΑΝ

«Επισκέφθηκα τη Λέσβο τον περασμένο Ιούλιο, φτάνοντας σε ένα νησί, το οποίο σαφώς και είχα ακουστά, αλλά πώς είναι, δεν είχα ιδέα.

Οι εντυπώσεις μου; Πρώτον: εκπληκτική φύση, θάλασσα και βουνό, άλση με ελιαόδεντρα, δεύτερον: γραφικά χωριά και πόλεις με θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία, σχολεία. Νησί, που δεν βαριέσαι ποτέ, αλλά αντιθέτως μπορείς να μάθεις πολλά. Τρίτον: μοναδική κουζίνα, γευστικό ελαιόλαδο, που παράγουν τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Νησί των Αγίων, νησι της αλληλεγγύης, νησί της ειρήνης.

Νησί, που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτούν, όσοι αναζητούν καθαρές παραλίες, κριστάλλινα νερά, νέες μοναδικές γεύσεις και αγνά προϊόντα διατροφής.

Μιλάμε πάντα για τη Λέσβο, μάρτυρα και συνομήλικη της πολυχιλιόχρονης ελληνικής ιστορίας, νησί των θερμών πηγών και πανάρχαιων μοναστηριών.

Νησί των αληθινών φίλων».

***

Το δικό του ταξίδι στη Λέσβο διηγήθηκε ο πρώην Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Βντόβιν (θητεία στην Ελλάδα 2003-2008)

Ο κ. Βντόβιν μίλησε για την επίσκεψη σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Λέσβου, Αγιάσο, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά κέντρα, η Παναγία Αγιάσου.

Η εμπνευσμένη αφήγηση του κ. Πρέσβη ήταν ένα από τα καλύτερα δώρα στον Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία.

MITT-2016-Posol04

Μετά από τις κύριες εισηγήσεις, οι δημοσιογράφοι έκαναν τις ερωτήσεις τους.

MITT-2016-Dimosiografoi03

Για τους φίλους της Λέσβου, ο σεφ ετοίμασε ένα πλούσιο μπουφέ, μεταξύ αυτών και μια ποικιλία από πλούσια προϊόντα της λεσβιακής γης.

MITT-2016-Deksiosi02 MITT-2016-Deksiosi05 MITT-2016-Deksiosi06

Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και μετά το τέλος της παρουσίασης.

Ο Σπύρος Γαληνός και τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με το μέλος της Ένωσης Ζωγράφων της Ρωσίας, κ. Ασότ Τερ-Αμπραμιάν, με τον οποίον συζήτησαν θέματα συνεργασίας, Ο ντιζάϊνερ και αρχιτέκτων κ. Τερ-Αμπαμιάν πρότεινε στον Δήμαρχο ένα πολύπλευρο κοινό πρότζεκτ προώθησης του ιστορικού πλούτου του νησιού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων του στην τουριστική αγορά της Ρωσίας.

Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης εκθέσεων Ρώσων ζωγράφων στην Πινακοθήκη της Λέσβου και των ζωγράφων της Λέσβου στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Ένωσης Ζωγράφων της Ρωσίας.

MITT-2016-Zografoi05 MITT-2016-Zografoi04

MITT-2016-EkthesiGenikos01 MITT-2016-EkthesiGenikos03 MITT-2016-EkthesiGenikos04 MITT-2016-EkthesiGenikos07 MITT-2016-EkthesiGenikos12 MITT-2016-EkthesiGenikos13 MITT-2016-EkthesiGenikos14 MITT-2016-EkthesiGenikos16 MITT-2016-EkthesiGenikos17 MITT-2016-EkthesiGenikos18

Την ίδια μέρα τον Δήμαρχο της Λέσβου και την σύζυγό του υποδέχθηκε στο κτίριο της Κυβέρνησης της Ρωσίας ο κ. Γεώργιος Μουράντοφ, Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας και μόνιμος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κριμαίας παρά τον Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Φιλίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η άπταιστη ελληνική γλώσσα του κ. Μουράντοφ, η βαθειά γνώση της πολιτικής και οικονομικής παγκόσμιας κατάστασης και κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και της περιοχής της Μαύρης θάλασσας, συνέβαλαν στο να είναι η συζήτηση άμεση και ειλικρηνής.

Ο κ. Μουράντοφ μίλησε για την κατάσταση στη Ρωσία και την Κριμαία, για την χιλιόχρονη παρουσία των Ελλήνων στη γη της Κριμαίας, τονίζοντας, ότι είναι έτοιμος να συμβάλλει στην προώθηση της Λέσβου ως νέου τουριστικού προορισμού από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Φιλίας με την Ελλάδα και Κύπρο.

Ο οικοδεσπότης και οι φιλοξενούμενοι αντάλλαξαν δώρα και επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακά αδερφικές σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας.

MITT-2016-Muradov01 MITT-2016-Muradov03 MITT-2016-Muradov04 MITT-2016-Muradov06 MITT-2016-Muradov07 MITT-2016-Muradov08 MITT-2016-Muradov09 MITT-2016-Muradov10 MITT-2016-Muradov11

Πολλά υποσχόμενη ήταν και η τελευταία συνάντηση της ημέρας, όταν τον Δήμαρχο της Λέσβου και την συζυγό του υποδέχτηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος του κεντρικού Δήμου της πρωτεύουσας, Πρέσνια, Αλεξάντρ Μιχαϊλοφ: στην περιοχή της Πρέσνια βρίσκονται τα κτίρια της Κυβέρνησης της Ρωσίας και της Μόσχας, ο «Λευκός Οίκος», το Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου και πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Η Πρέσνια είναι μια ιστορική περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας, η οποία, όπως αποδείχτηκε, διαθέτει πολλά κοινά σημεία με το νησί της Λέσβου, και επομένως υπάρχει ένα ευρύτατο παιδίο κοινής δράσης.

Η συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική μιας και ο Δήμαρχος της Πρέσνια χωρίς πολλές περιστροφές και τυπικότητες  αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της πιθανής συνεργασίας.

Και οι δυο Δήμοι προσδίδουν μεγάλη σημασία στην κοινωνική δράση και  για αυτό η προτεραιότητα δόθηκε στα σχέδια με επίκεντρο τα παιδιά, στην ανταλλαγή προσκόπων από τη Λέσβο και την Πρέσνια και στα κοινά προσκοπικά προγράμματα.

Ο Δήμαρχος της Λέσβου πρότεινε νε ξεκινήσει η συνεργασία από την επίσκεψη στη Λέσβο των παιδιών από τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα της Πρέσνια.

MITT-2016-Presnia02 MITT-2016-Presnia05 MITT-2016-Presnia08 MITT-2016-Presnia09 MITT-2016-Presnia11 MITT-2016-Presnia13 MITT-2016-Presnia15 MITT-2016-Presnia16 MITT-2016-Presnia17 MITT-2016-Presnia18 MITT-2016-Presnia20 MITT-2016-Presnia24 MITT-2016-Presnia25

ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ. 26 ΜΑΡΤΟΥ.

Η τελευταία ημέρα της παραμονής της αντιπροσωπείας της Λέσβου στη Μόσχα θα μπορούσε να λήξει με τη γνωριμία με την πόλη. Όμως την περίμενε μια ακόμα συγκλονιστική συνάντηση: με την κ. Τατιάνα Ντενίσοβα, υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων του σχολείου με Αρ.1298 της Μόσχας με ενισχυμενη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, όπου τα παιδιά διδάσκονται να είναι υπεύθυνοι πολίτες της χώρας και του κόσμου, να σκέπτονται και να πράττουν υπεύθυνα.

Το Σχολείο εξέφρασε την επιθυμία να φέρει στη Λέσβο (την οποία παρεμπιπτόντως θεωρεί ασφαλή προοροσμό!) τους μαθητές του: τα ρωσάκια θα ζήσουν στις ελληνικές οικογένειες, στο περιβάλλον του νησιού, και μετά τα ελληνόπουλα από τη Λέσβο θα επισκεφτούν τη Μόσχα, περνώντας κάποιο διάστημα στις ρωσικές οικογένειες.

MITT-2016-School01 MITT-2016-School03 MITT-2016-School05

Η αντιπροσωπεία της Λέσβου εκπλήρωσε το σκοπό της στο 100%.

Τώρα το λόγο έχουν …τα έργα.

Δημοσιεύσεις για την επίσκεψη του δημάρχου Λέσβου στη Μόσχα στο ρωσικό και τον ελληνικό Τύπο.

http://www.atorus.ru/articles/interview/article/2991.html
http://tourism.interfax.ru/ru/news/articles/32575/
http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/i-lesvos-sti-rosia-epafes-dimarhoy-lesvoy-kai-entoni-provoli-toy
http://www.interfax.ru/world/500291
http://www.ratanews.ru/news/news_28032016_5.stm
http://ria.ru/world/20160325/1396848464.html
http://greekbook.ru/journal/intervyu-s-merom-ostrova-lesbos-o-nachale-turisticheskogo-sezona-2016-i-probleme-bezhentsev.html
http://travel.vesti.ru/article_17793
http://www.lesvospost.com/2016/03/blog-post_995.html
http://www.emprosnet.gr/article/82255-epafes-galinoy-stin-ekthesi-toyrismoy-tis-moshas
http://www.era-aegean.gr/?p=9137
http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/sti-mosha-o-dimarhos-lesvoy-epafes-me-thema-tin-provoli-tis-lesvoy