Όταν ο Rachmaninof έγραφε για την Celine Dion!!!!


Όταν ο Rachmaninof έγραφε για την Celine Dion!!!!

Σημειώσεις ενός μουσικού

 Γράφει Γιώργος Κριωνάς*

Το Piano Concerto No 2 του Rachmaninoff είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα κοντσέρτα στο κλασικό ρεπερτόριο. Ευρέως απολαμβάνεται και παίζεται μόνο από τους πιο επιδέξιους πιανίστες σε αίθουσες συναυλιών από το 1901. Όμως πόσα γνωρίζετε πραγματικά για αυτό το έργο-ορόσημο;

Το δεύτερο κοντσέρτο πιάνου του Rachmaninoff γράφτηκε μετά από μια πολύ σκοτεινή περίοδο στη ζωή του συνθέτη. Η πρεμιέρα της Πρώτης Συμφωνίας του το 1897 ήταν καταστροφική και το έργο αυτό δεν πήγε καθόλου καλά.

Ένας κριτικός έγραψε: «Αυτή η μουσική αφήνει μια κακή εντύπωση με τους σπασμένους ρυθμούς της, την αφάνεια και την ασάφεια της φόρμας, τον ρινικό ήχο της ορχήστρας, το τεταμένο χτύπημα των χάλκινων και πάνω από όλα την άσχημη και διεστραμμένη του εναρμόνιση… » Ο Rachmaninoff έφυγε από την παράσταση νωρίς και συνετρίβη από την εξαιρετικά αρνητική απήχηση. Ο Νικολάι Ρίμσκι-Κορσάκοφ του είπε: «Συγχώρεσέ με, αλλά δεν βρίσκω καθόλου ευχάριστη αυτή τη μουσική».

Μετά την καταστροφική 1η συμφωνία, ο Rachmaninoff βυθίστηκε σε μια βαθιά κατάθλιψη και βρέθηκε ανίκανος να συνθέσει για τρία χρόνια, βρίσκοντας δουλειά ως πιανίστας, ενώ σιγά-σιγά ξαναχτίστηκε η αυτοεκτίμησή του. Όταν έκανε πρεμιέρα το δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο το 1901, η καριέρα του σώθηκε και αναγνωρίστηκε ως συνθέτης παγκόσμιας κλάσης. Βέβαια ο συνθέτης  δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 75 χρόνια αργότερα μέσα από το 2ο μέρος της συμφωνίας του θα ξεπηδούσε η μεγάλη pop επιτυχία Αll by my self  που πραγματικά απογειώθηκε με την την ερμηνεία της Celine Dion το 1996.

Αυτή η διάσημη μπαλάντα γράφτηκε από τον Eric Carmen το 1975. Η μουσική του τραγουδιού δανείζεται σε μεγάλο βαθμό μουσική από το 2ο μέρος του Κοντσέρτου Κατά τη στιγμή της σύνθεσης, ο Carmen πίστευε ότι το έργο του Rachmainoff δεν είχε πνευματικά δικαιώματα κι ότι ήταν δημόσιο. Μόνο μετά την έκδοση του δίσκου, το λάθος του ήρθε στο φως. Ο Carmen κατέληξε γρήγορα σε συμφωνία με τους κληρονόμους του Rachmaninoff για να νομιμοποιήσει το τραγούδι ώστε να μην παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Rachmaninoff έχει πλέον αναγνωριστεί ως συν-συγγραφέας του έργου, παρόλο που πέθανε 32 χρόνια πριν γράψει το τραγούδι!!

Ακούστε εδώ την ομοιότητα!!

All by my self ερμηνεύει ο Eric Carmen

 

Σελίν Ντιόν ερμηνεύει Αll by my self  του Eric Carmen.

 

Ραχμάνινοφ παίζει το Piano Concerto No 2

Ο Γιώργος Κριωνάς είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE