Φαίδρα του Όσιπ Μάντελσταμ


Το 2018 η Αθήνα θα εκτελεί χρέη Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου και το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE αποφάσισε να βάλει το λιθαράκι του σ’ αυτό το σπουδαίο και μεγαλόπνοο εγχείρημα.

Έτσι κάθε Κυριακή από το «σταθμό» του AVANTGARDE, από το σάιτ μας, θα ακούγεται ένα ποίημα ρώσου ποιητή, που θα διαβάζει έλληνας ή ελληνίδα ηθοποιός ή και άτομο, που δεν έχει – τουλάχιστον άμεση, επαγγελματική – σχέση με την τέχνη της υποκριτικής.

Σήμερα την Φαίδρα του Όσιπ Μάντελσταμ διαβάζει ο Νίκος Ψαρράς.

Διαβάζει στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών, όπου παίζει στο έργο του Κόνορ Μακφέρσον Ο Φάρος σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με συμπρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Χειλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Προμηθέα Αλειφερόπουλο και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Τη Φαίδρα δε θα παρακολουθήσω

Από εξώστη του παλιού θεάτρου..,

καθισμένος στην ιστορική σκηνή Θεάτρου Αθηνών διαβάζει ο Νίκος Ψαρράς το ποίημα, γραμμένο το 1915 εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, με το οποίο ο Όσιπ Μάντελσταμ ολοκληρώνει την πρώτη του Συλλογή με εμβλητικό τίτλο Πέτρα, διαποτισμένη από τη νοσταλγία για τον παγκόσμιο πολιτισμό, πρωτίστως – την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα…

Η «Φαίδρα» του Όσιπ Μάντελσταμ ακούγεται σε μετάφραση στα ελληνικά της Ευγενίας Κριτσέφσκαγια.