Το τραπέζι


Ο Σερ Άρθουρ έφτιαξε μόνος του το απογευματινό του τσάι και έκατσε στην καρέκλα στη κορυφή του τραπεζιού. Η αίθουσα του Υπουργικού συμβουλίου ήταν εκκωφαντικά άδεια: η απόλυτη σιωπή ηχούσε στ’ αφτιά του πρωθυπουργού χειρότερα και από το γιουχάισμα του πλήθους που διαλύθηκε μόλις πριν μερικές ώρες.

Μπροστά σε άδειες καρέκλες μπορούσε να ομολογήσει την αποτυχία της κυβέρνησης του. Τι έφταιξε; Πού έσφαλε;

Ο Σερ Άρθουρ θυμήθηκε το τόσο ένδοξο, τόσο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Σαν σήμερα κάθονταν γύρω από το στρογγυλό τραπέζι, νέοι, γεμάτοι σχέδια και δύναμη. Όλοι ίσοι μεταξύ ίσους, κι εκείνος, πρώτος από τους ίσους.

 Το στρογγυλό τραπέζι γρήγορα αποδείχθηκε λάθος. Πρώτος εγκατέλειψε την καρέκλα του ο Σερ Κέι: ο Σερ Άρθουρ αναγκάστηκε να τον θυσιάσει, όταν οι δημοσιογράφοι για πρώτη φορά κατηγόρησαν τη νέα κυβέρνηση για οικονομικές ατασθαλίες.

Φώναξε τότε το μαραγκό της Βουλής και του ζήτησε να μετατρέψει την στρογγυλή πλάκα του τραπεζιού σε τετράγωνη, και τοποθέτησε στις γωνίες τον Σερ Λάνσελοτ, τον Σερ Γκάλαχαντ και τον Μάγο Μέρλιν. Προσωπικά δε συμπαθούσε τον τελευταίο, αλλά ήξερε, πως αργά η γρήγορα θα χρειαστεί τις αλχημείες του. Στην τέταρτη κορυφή του τετράγωνου πλέον τραπεζιού έκατσε ο ίδιος. Ίσος ανάμεσα σε τρεις πλέον πιο έμπιστους του άνδρες, έτοιμος να διορθώσει ό, τι στραβό έχει γίνει πριν και να προχωρήσει χώρις  φόβο και πάθος.

 Η συμφορά ήρθε από κει που δε το περίμενε.

Δε πίστεψε σαφώς λέξη απ’ ό, τι έγραψαν τα περιοδικά για τη σχέση της γυναίκας του με τον Σερ Λάνσελοτ, αλλά το κάνδαλο παραμένει σκάνδαλο, και ο Σερ Άρθουρ αναγκάστηκε με λύπη να αποχαιρετήσει τον Σερ Λάνσελοτ, τον πιο γενναίο του Υπουργό, έναν αληθινό ιππότη, που με τόσο πάθος υπερασπιζόταν τον αρχηγό του στη Βουλή και στον Τύπο.

Ο Σερ Άρθουρ θυμάται καλά εκείνη τη νύχτα. Του στοίχισε η αποπομπή του Σερ Λάνσελοτ. Φώναξε τον μαραγκό πάλι και τον διέταξε να δώσει στην πλάκα του τραπεζιού το σχήμα  του ισοσκελούς τριγώνου. Τέρμα οι ισότητες, θα παίρνει μόνος του όλες τις αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι.

Έκατσε πλέον στην κορυφή του τριγώνου, έχοντας μπροστά του τον Σερ Γκάλαχαντ και τον Μάγο Μέρλιν. Πήρε όλη την ευθύνη πάνω του για ό, τι συνέβη μέχρι τώρα και για ό, τι συμβεί από δω και πέρα.

Ο κόσμος στην αρχή δέχθηκε τις αλλαγές.

Ο νεαρός Σερ Γκάλαχαντ και ο έμπειρος Μάγος Μέρλιν φαίνονταν ικανά να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα. Αλλά ήταν και οι τελευταίοι του ιππότες. Με προτροπή του Μάγου Μέρλιν ο Σερ Άρθουρ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί: υποσχέθηκε στο λαό, ότι η ανεύρεση του Αγίου Δισκοπότηρου είναι θέμα ημερών και κήρυξε την εκστρατεία.

Όταν βγήκε όμως έφιππος από την πύλη, ανακάλυψε, ότι εκτός απ’ αυτούς τους δυο δεν τον ακολούθησε κανείς.

Ο Σερ Άρθουρ χάϊδεψε το τρίγωνο του τραπέζι. Ο μαραγκός τον προειδοποίησε, ότι άλλες αλλαγές η πλάκα δεν παίρνει.

Και τι αλλαγές να έκανε; Σάμπως υπάρχει γεωμετρικό σχήμα χωρίς καμπύλες και χωρίς γωνίες;

Ο Ξένος

Το διήγημα πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ