Ο βασιλιάς των Ρωσικών κόμικς σε έκθεση στη Μονή Λαζαριστών


Εγκαινιάστηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση με τίτλο «Υποθετικοί Χοροί», του σημαντικότερου εκπροσώπου του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky). Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών έως τις 11 Φεβρουαρίου 2017.

Οι  «Υποθετικοί  χοροί» περιλαμβάνουν μια σειρά από μεγάλων διαστάσεων επιτοίχια έργα σε πανί αλλά και κόμικς σε χαρτί, συνθέσεις μικρότερων διαστάσεων, παλαιότερα αλλά και νέα, όπου οι σουρεαλιστικές σκηνές και οι αινιγματικοί τους διάλογοι, ξεπηδούν μέσα από περιστατικά της ιστορίας και διατυπώνουν έμμεσα την σύγχρονη ιδεολογική υστερία, την κοινωνική ανισορροπία, τις πολιτικές και πολιτισμικές δυσλειτουργίες.

Στην έκθεση ο Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι παρουσιάζει και ένα μεγάλων διαστάσεων (25Χ2,5 μέτρα) έργο με τίτλο «Γιγαντοβατραχομυοχοροί» που δημιούργησε στην διάρκεια της διαμονής του στην Θεσσαλονίκη και που θα δωρίσει στις συλλογές του ΚΜΣΤ.

Τον Ιούνιο του 1997 ο Ρώσος καλλιτέχνης συμμετείχε σε έκθεση στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας και το φθινόπωρο του 2000 συμμετείχε μαζί με άλλους Ρώσους δημιουργούς στην έκθεση «Ανοικτός Ουρανός – Ανοικτή Θάλασσα» που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα του δεσμευμένου από το τελωνείο και ακινητοποιημένου για πάνω από ένα χρόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εμπορικού ρωσικού πλοίου Βόλγκο-Μπαλτ. Τέλος, το 2007 ο Λιτιτσέφσκι συμμετείχε στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης με το μεγάλο δίπτυχο «Αϊντα – Σαφάρι», έργο που σήμερα ανήκει στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.