Σιμουλτανέ στη Θεσσαλονίκη του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Ανατόλι Κάρποβ


Με επίδειξη σιμουλτανέ από τον 12ο παγκόσμιο πρωταθλητή και μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου Ανατόλι Κάρποβ άρχισαν οι εκδηλώσεις «Chessnale Θεσσαλονίκη 2016». Αντιμετώπισε στο Mediterranean Cosmos 20 νεαρούς σωματείων της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας 17 νίκες και 3 ισοπαλίες (με Κουκουμπή, Λαγογιάννη, Σαλίφογλου).

Ο Κάρποβ, ο οποίος δήλωσε πως επισκέπτεται μια πόλη με πολύ ισχυρή σκακιστική παράδοση, είχε αγωνιστεί το 1988 στην 28η Σκακιστική Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης, όπου η ομάδα της ΕΣΣΔ τερμάτισε μόνη πρώτη με 40,5 πόντους (έναντι 34,4 της Αγγλίας και της Ολλανδίας που ακολούθησαν), με μια πραγματικά χρυσή σύνθεση: Κασπάροβ, Κάρποβ, Γιουσούποβ, Μπελιάφσκι, Έλβεστ, Ιβαντσούκ. Ο Κάρποβ είχε συγκεντρώσει 8 βαθμούς σε 10 αγώνες, αλλά ήλθε πάλι δεύτερος. Ο Κασπάροβ είχε επιτύχει 8,5 στα 10!

Στο πλαίσιο της «Chessnale Θεσσαλονίκη 2016», η ΕΣΟ παρέθεσε δείπνο και βράβευσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων Σταυρούλα Τσολακίδου. Σε χαιρετισμό της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μ. Κόλλια – Τσαρουχά αναφέρθηκε στη διοργάνωση αλλά και στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, που αποτελεί τον στόχο των εκδηλώσεων του «Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα» και αντίστοιχα του «Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία».

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου έδωσε σιμουλτανέ και ο πρόεδρος της ΦΙΝΤΕ Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ, όπου αντιμετώπισε 7 μικρούς σκακιστές και σκακίστριες σημειώνοντας 5 νίκες, 1 ισοπαλία (Κατσίγρης) και 1 ήττα από την εντεκάχρονη Γιαννουλάκη.