Η Πάτρα τιμά τον πρώτο – Ρώσο – φρούραρχο μετά την απελευθέρωση της


Στις 14 Οκτώβρη του 2016 στις 19:00 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ρώσοι φιλέλληνες. Ο Πρώτος Φρούραρχος της απελευθερωμένης Πάτρας (1828-1830) – Ρώσος αξιωματικός Νικολάι Ράικο» στα πλαίσια του Κοινού Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδας 2016.
Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στον Ρώσο αξιωματικό Νικολάι Ράικο, ο οποίος είχε λάβει μέρος σε μάχες κατά των Τούρκων και υπήρξε πρώτος Φρούραρχος της απελευθερωμένης Πάτρας για δυο σχεδόν έτη. Μετά την ολοκλήρωση του πολέμου με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, τον Αύγουστο 1831 στο Ναύπλιο, ο Ράικο έγινε διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, την oποία είχε ιδρύσει ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια από τους εχθρούς του, ο Ράικο μαζί με άλλα τέσσερα άτομα κυβέρνησε την Ελλάδα και μετά παραιτήθηκε.
Ο σκοπός της εκδήλωσης: Να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό η συμβολή και το ηρωικό κατόρθωμα του Νικολάι Ράικο, ιστορικής προσωπικότητας, ο οποίος στήριξε ενεργά τον Ελληνικό λαό και έλαβε μέρος σε μάχες στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά του Τουρκικού ζυγού.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν:
1) Συναυλία με τη συμμετοχή του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος του Σωματείου «Σογιούζ» της Πάτρας, του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρών και της Χορωδίας της Φιλαρμονικής Πατρών.
2) Ιστορικό Επιστημονικό Συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος:
O Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Α. Μάσλοβ.
O Διευθυντής του Ρωσικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ρωσίας στην Αθήνα κ. Α. Χομένκο.
Ο Ναυτικός και Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Γ. Μοζάγιεβ.
Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πάτρα κ. Μ. Τσιλικίδης.
Ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δ. Παπανδρέου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Ο Δήμαρχος Πατρών κ. Κ. Πελετίδης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ κ. Ν. Κοντοές.
Η Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα Γ. Αλεξοπούλου
Ο Επιστήμονας, συγγραφέας κ. Ν. Τζανάκος.
Η φιλόλογος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών της Ελλάδας κα Ε. Κριτσέβσκαγια.
Ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος» στην Αθήνα κ. Α. Γκολοβίν και άλλοι.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι τρόποι διάσωσης και διατήρησης ιστορικής κληρονομιάς της Ρωσίας, έξω από τα σύνορά της.
Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος συμπατριώτες, επιστήμονες-ερευνητές, παιδαγωγοί, ηγέτες μέλη κα καλλιτεχνικών και κοινωφελών συλλόγων Πελοποννήσου, Αττικής και Αιτωλ\νίας.
Διοργανώνεται από Διοίκηση εξωτερικών οικονομικών και διεθνών σχέσεων της Μόσχας, Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στην Πάτρα, Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων, Ένωση των συμπατριωτών «Σογιούζ». Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας, Δήμο Πατρέων.