Η Ρωσία στο Αιγαίο 1770-1775. Το χρονικό ενός επιτυχημένου συμποσίου στην Πάρο.


Η ανάδειξη της σε προνομιακό χώρο συνεργασίας και κοινών εκδηλώσεων Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και η καθιέρωση της ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους επισκέπτες ήταν οι στόχοι που επιδιώχθηκαν μέσω της επίσημης συμμετοχή της Πάρου στο Αφιερωματικό Έτος 2016 «Η Ρωσία στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο δήμος Πάρου, το Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π., τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία Bechenkov Alexey, καθώς και ο Κυβερνήτης και αξιωματικοί του ΤΠΚ «Ντεγιάννης» που ήταν στην Πάρο καθ’ όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στη Ρωσία από την Εθνική Λυρική Σκηνή, με σολίστ την σοπράνο Έλενα Κελεσίδη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. Τη συναυλία απόλαυσε πλήθος κόσμου στο Θέατρο «Αρχίλοχος» του Πάρκου Πάρου, με τη μαγευτική θέα στον φωτισμένο από την πανσέληνο κόλπο της Νάουσας.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νάουσας πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο: «Η Ρωσία στο Αιγαίο 1770-1775, οι μακροχρόνιες συνέπειες μιας βραχύβιας Ηγεμονίας», όπου διακεκριμένοι ιστορικοί και ερευνητές φώτισαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Πάρου κατά την περίοδο των Ορλωφικών. Κάτοικοι και επισκέπτες της Πάρου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες, μέσα από τις οποίες τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά στοιχεία τόσο για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Μεσογείου στα χρόνια της Ρωσικής εκστρατείας, όσο και για την πολιτική και ιδεολογική παρουσία της Ρωσίας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στο νησί της Πάρου.

Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό του Μοναστηριού του Αΐ Γιάννη Δέτη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια Αναμνηστικής Στήλης, παρουσία του κυβερνήτη, αξιωματικών και τιμητικού αγήματος, του Συμβούλου της Πρεσβείας κ. Bechenkov, του δημάρχου Πάρου κ. Κωβαίου, της προέδρου του Πάρκου Πάρου κ. Παπαζώη, του προέδρου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. κ. Μαρινόπουλου και δημοτικών συμβούλων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Μόνιμη Έκθεση «Η Πάρος μέσα από τη Ρώσικη Χαρτογραφία 1770-1774».