Δύο συναντήσεις με πολλές προοπτικές

Στις 18 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου 2015, η διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης «AVANTGARDE» είχε δυο πολύ σημαντικές συναντήσεις, και οι δυο έγιναν στο κτίριο της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Παλαιό Ψυχικό και ήταν αφιερωμένες στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Στις 18 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελετηρίου της Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, και ο συντονιστής του project της τριπλής αδελφοποίησης της νήσου Λέσβου με την πόλη Καλίνινγκραντ της Ρωσίας εκ μέρους της Λέσβου, κ. Γιώργος Κουλαγίνης, συναντήθηκαν στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον Πρώτο Γραμματέα της Πρεσβείας και υπεύθυνο των Διμερών Σχέσεων, κ. Φιλίπ Βοσκρεσένσκι, καθώς και με την Πρόεδρο του Κέντρου, κ. Ντίνα Σαράντη και την Αντιπρόεδρο κ. Ευγενία Κριτσέφσκαγια.

Οι κκ. Μυρσινιάς και Κουλαγίνης παρέδωσαν στον κ. Βοσκρεσένσκι φάκελλο με τις επιστολές του Δήμου Μυτιλήνης, του Εμπορικού Επιμελετηρίου της Λέσβου και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου προς τους αντίστοιχους φορείς της πόλης Καλίνινγκραντ και τις επιστολές προς τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, κ. Αντρέι Μάσλοφ.

Οι κκ. Ε. Μυρσινιάς και Γ. Κουλαγίνης συζήτησαν με τον κ. Βοσκρεσένσκι τους λόγους, που τους οδήγησαν να επιλέξουν από κοινού με το Κέντρο «AVANTGARDE» την πόλη Καλίνινγκραντ για αδελφοποίηση, όπως επίσης υπογράμμισαν και την τεράστια σημασία τέτοιων project για την ανάπτυξη και των δυο τόπων σε όλους τους τομείς.

Στις 18 Μαρτίου με τον κ. Φιλίπ Βοσκρεσένσκι και τη διοίκηση του Κέντρου «AVANTGARDE» συναντήθηκε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Βοσκρεσένσκι για τις δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητες του μοναδικού στην Ευρώπη «νησιώτικου» Πανεπιστημίου, που λειτουργεί σε έξι νησιά του Αιγαίου: Ρόδο, Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Σύρο. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει μια ευρύτατη γκάμα σπουδών, υψηλό επίπεδο και ποικιλία τοποθετώντας το Πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 2.000 καλύτερα ΑΕΙ από τα 24.000 συνολικά ΑΕΙ του κόσμου!

«Αν κοιτάξετε τον χάρτη της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρόπουλος, θα δείτε ότι τα ΑΕΙ της χώρας τοποθετούνται ανατολικά και δυτικά του άξονα της χώρας, στο ηπειρωτικό της μέρος και στο νησιώτικο. Είναι σαν τους δυο της «πνεύμονες». Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο «αριστερός» πνεύμονας της Ελλάδος».

Η αδελφοποίηση, που προτάθηκε στο Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα πλαίσια της τριπλής αδελφοποίησης, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια σειρά δράσεις, που αναφέρονται στο Πρωτόκολλο συνεργασίας, αμοιβαία σημαντικές και για τις δυο πλευρές, τη ρωσική και την ελληνική.