Φτιάξαμε αυθεντικό ρώσικο πιροσκί και αποκαλύπτουμε τη συνταγή μας

Γνωρίζατε πως τα πιερόγκι (επίσης περόγκι, πιρόγκι, πιρόχι, πιρόγκεν) διαφέρουν από το φαγητό που στην Ελλάδα ονομάζεται «πιροσκί», αφού το ελληνικό πιροσκί ψήνεται στο φούρνο και δεν τηγανίζεται; Γνωρίζατε πως η ονομασία του προέρχεται από τη Σλαβική ρίζα «πιρ» (γιορτή) και είναι φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου;

Τα πιερόγκι είναι δημοφιλή στην Ρωσία, στην Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λεττονία και Σλοβακία, καθώς και στην Αμερική και Καναδά, σε μέρη όπου υπάρχουν μετανάστες από τις παραπάνω χώρες. Η γέμιση τους μπορεί να είναι απο τυρί, απο πουρέ πατάτας, μανιτάρια, λάχανο, κρεμμύδι, κιμά ή άλλα συστατικά.

Το Avantgarde θα σας προτείνει σήμερα μια δική του συνταγή για πιροσκί, εύκολη και απολαυστική.
1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι γλυκού μαγιά σε σκόνη, 3 ποτήρια αλεύρι, 4 κουταλιές σούπας λάδι.
Διαλύετε στο νερό τη ζάχαρη, προσθέτετε τη μαγιά, ανακατεύετε. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνετε τη ζύμη. Προσθέστε το λάδι. Ζυμώστε και πάλι, ώστε να απορροφηθεί το λάδι. Αφήνετε τη ζύμη για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα. Ζυμώνετε και πάλι και την αφήνετε για μια δυο ώρες. Μπορείτε επίσης να βάλετε τη ζύμη αποβραδίς σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα, να τη δέσετε καλά και να την αφήσετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Στη συνέχεια τη ζυμώνετε και πάλι, την κόβετε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου. Βάλτε τη γέμιση που προτιμάτε, διπλώστε το στα δύο, κλείνοντας καλά για να μην φύγει η γέμιση. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά να φουσκώσουν και πάλι και ξεκινάτε το τηγάνισμα σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

ΓΕΜΙΣΗ:
Γέμιση:
Με κιμά: 1 μεγάλο κρεμμύδι, 400 γρ. κιμά (μπορείτε να βάλετε 200 γρ. μοσχαρίσιο και 200 χοιρινό), αλάτι, πιπέρι.

Σοτάρετε με λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτετε το κιμά και το αλάτι με το πιπέρι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Με πατάτα: 5 μέτριες πατάτες. 1 κρεμμύδι, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι.
Βράζουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε με 1-2 κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες πουρέ, το ελαφρώς χτυπημένο αυγό και το αλατοπιπερώνουμε.

Μπορείτε να πειραματιστείτε και να κάνετε γέμιση με πράσινα κρεμμυδάκια και ψιλοκομμένα σφιχτά αυγά, με ρύζι και κρεμμύδι, με μανιτάρια, ακόμα και με τόνο.