Η Κόκκινη πλατεία των βιβλιοφάγων

Άνθρωποι και βιβλία γίνανε ένα στο χώρο της Κόκκινης πλατείας, από το Ιστορικό μουσείο ως το Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης.

Στις 3 Ιουνίου τη Μόσχα ξεκίνησε το τετραήμερο Φεστιβάλ βιβλίου με τίτλο «Κόκκινη πλατεία», όπου εκτίθενται τα έργα  400 ρωσικών Εκδοτικών οίκων. Ο χώρος χωρίζεται σε 12 θεματικούς τομείς, όπως π.χ. τομέας του «Ηλεκτρονικού βιβλίου», τομέας του «non-fiction». Το Φεστιβάλ θα καταλάβει και τον χώρο του πολυκαταστήματος  GUM. Εκεί θα μπορεί κανείς να βρει παλαιά βιβλία, εκεί επίσης θα λειτουργεί και το «Λογοτεχνικό σαλόνι».

«Η Κόκκινη  πλατεία για τρίτη χρονιά υποδέχεται όλους αυτούς που αγαπάνε το βιβλίο, που δημιουργούν το βιβλίο, που διατηρούν και αναπτύσσουν την ποικιλομορφία του βιβλίου μας», − σημειώνουν οι διοργανωτές. Το προηγούμενο έτος στη χώρα εκδόθηκαν 117 χιλιάδες τίτλων βιβλίων, και η Ρωσία συγκαταλέγεται στις 4 μεγαλύτερες εκδοτικές δυνάμεις του κόσμου.

«Η συνολική κυκλοφορία των βιβλίων που εκδόθηκαν το 2016 ανέρχεται στα  450 εκατομμύρια αντίτυπα. Ελπίζουμε ότι μέσα στις  4 ημέρες του Φεστιβάλ ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί όσα βιβλία θέλει, μια και το κόστος των βιβλίων εδώ είναι κατά 25% μικρότερο από τα βιβλιοπωλεία», − ανέφερε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού οργανισμού τύπου και μαζικής ενημέρωσης Μιχαήλ Σεσλαβίνσκι.

24 περίπτερα με λογοτεχνικά, παιδικά και ιστορικά βιβλία, καθώς και έκθεση που μιλάει για τα βιβλία που διάβαζαν στην προεπαναστατική Ρωσία.

«Οι εργάτες προτιμούσαν να διαβάζουν περιπέτειες, ενώ την εποχή εκείνη ήταν δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς.  Την μεγαλύτερη κυκλοφορία είχαν τα βιβλία του Λ. Τολστόι : το 1917 κυκλοφόρησαν 1 444 550 αντίτυπα βιβλίων του», − ανέφερε ο υπεύθυνος γραμματέας του Ρωσικού Ιστορικού συλλόγου Αντρέι Πετρόφ.

Σήμερα τα κλασικά βιβλία συνεχίζουν να χαίρουν εκτίμησης. Στην επαρχία όμως οι αναγνώστες και οι εκδότες αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Το πρόβλημα είναι η απουσία βιβλιοπωλείων,  ιδιαίτερα στην περιφέρεια, καθώς και η έλλειψη αγοραστικής δύναμης: πέραν της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων, ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράζει βιβλία ή να παρακολουθεί κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ,», − σημείωσε ο εκδότης Σεργκέι Παραμόνοφ.

Εκτός των βιβλίων, τους επισκέπτες της «Κόκκινης πλατείας» περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Το Φεστιβάλ βιβλίου παραδοσιακά υπόσχεται να γίνει μια μεγάλη γιορτή. Έχουν προγραμματιστεί 500 εκδηλώσεις: συναντήσεις με εκδότες, αρθρογράφους, θεατρικούς σκηνοθέτες, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, διαλέξεις. Μια από τις κεντρικές –  η βραδιά στη μνήμη του Γιεβγκενι Γιεφτουσένκο.

 μετάφραση από τα ρωσικά