Δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα: Ιστορία, που… δεν επαναλαμβάνεται

Ο Πρέσβης Αντρέι Καρλόφ και ο δολοφόνος του

Χθές στην Άγκυρα, στα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια ενός ταξιδιώτη: από την Καμτσάτκα ως το Καλίνινγκραντ» δολοφονήθηκε ο Ρώσος Πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, πρώην Πρέσβης της Ρωσίας στην Βόρεια Κορέα, πρώην Διευθυντής του Προξενηκού Τμήματος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας και τα τελευταία 3 χρόνια αρχηγός της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη γειτονική χώρα.

Γεγονός ανήκουστο, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, όπως είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν αφελείς, που να αποδίδουν τη δολοφονία αποκλειστικά και μόνο στην εκδίκηση των ισλαμιστών. Τρομοκρατική ενέργεια – αναμφισβήτητα, μένει να αποσαφηνηστεί, ποιοι κρύβονται πίσω της.

Η πρώτη γνωστή δολοφονία του Πρέσβη της Ρωσίας έγινε στις 30 Ιανουαρίου του 1829 στη Τεχεράνη – η άγρια σφαγή όλων των Ρώσων διπλωματών από ένα εξαγριωμένο – πλην κατευθυνόμενο – μουσουλμανικό πλήθος: ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο αρχηγός της διπλωματικής αποστολής, μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντερ Γκριμπογιέντοφ, η καταπληκτική κωμωδία του οποίου Η συμφορά από το πολύ μυαλό παίζεται στις σκηνές του κόσμου εδώ και 200 χρόνια (στην Ελλάδα – στην έξοχη μετάφραση του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου).

Πρόφαση για τη διαμαρτυρία ήταν προφανής: στη Ρωσική Πρεσβεία κρύβονται οι οικογένειες Αρμενίων του Ιράν, η πραγματική αιτία – η όλο και αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Ανατολή, κάτι που ενοχλούσε αφάνταστα τη Δύση. Εκείνη την αποφράδα ημέρα έξω από την Πρεσβεία μαζεύτηκαν πάνω από 100.000 άτομα, και ο έλεγχος της κατάστασης χάθηκε πολύ σύντομα. Στην αρχή έπεσαν ηρωϊκά 35 Κοζάκοι, που υπερασπίζονταν την Πρεσβεία και ο ίδιος ο Πρέσβης Αλεξάντερ Γκριμπογιέντοφ, μετά  σφάχτηκαν όλοι οι συνάδελφοί του και όλοι οι Αρμένιοι φυγάδες.  Ζωντανός έμεινς μόνο ο γραμματέας της Πρεσβείας, Ιβάν Μαλτσόφ, τον οποίον ένας από τους μουσουλμάνους υπηρέτες της Πρεσβείας τύλιξε στο περσικό χαλί και τον έβαλε στην αποθήκη μαζί με τα άλλα χαλιά.

Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, το 1923, στο εστιατόριο «Σεσίλ» της Λωζάννης, δολοφονήθηκε ο Πρέσβης της Κόκκινης Ρωσίας στην Ιταλία, Βάτσλαφ Βορόφσκι, που ήρθε στην Ελβετία για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη. Δολοφόνος ήταν ένας Ρώσος εμιγκρές, Ελβετός υπήκοος Μωρίς Κονραντί, που αμέσως μετά τη δολοφονία του Βορόφσκι παρέδωσε το όπλο, λέγοντας «Έκανα μια καλή πράξη: οι Ρώσοι μπολσεβίκοι κατέστρεψαν την Ευρώπη. Από αυτή την πράξη μου θα ωφεληθεί όλος ο κόσμος…». Το ελβετικό δικαστήριο αθώωσε πανηγυρικά τον Κονραντί, αλλά σήμερα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τον Πόλεμο του Βιετνάμ και του Περσικού Κόλπου, μετά από τόσους τοπικούς πολέμους σε όλο τον κόσμο και τόσες χρωματιστές «επαναστάσεις», γνωρίζουμε ακριβώς, ποιος καταστρέφει την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο…

Τότε, στη Λωζάνη, υπήρχε και μια άλλη, «παράπλευρη απώλεια»: η γυναίκα του Βορόφσκι πέθανε από σοκ, που υπέστη…

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1927, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρσοβίας θα δολοφονηθεί ο Πρέσβης της ΕΣΣΔ Πιότρ Βοϊκόφ, επίσης από έναν λευκοστρατίτη, Μπορίς Κοβέρντα. Ο «εκδικητής» καταδικάστηκε ισόβια, αφέθηκε όμως ελεύθερος 10 χρόνια αργότερα.

Άρα εδώ και 90 χρόνια δεν υπήρχε κανένα παρόμοιο περιστατικό. Παρόλο που υπήρχαν και η Ουγγαρία, και η Τσεχοσλοβακία, και το Αφγανιστάν…

Oui prosit; Ποιος ωφελήθηκε ή ποιος θα ωφεληθεί άραγε;

Ίσως κάποτε θα μάθουμε…