Η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ και το AVANTGARDE στην Αγία Πετρούπολη

Στις 20 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στη μεγάλη αίθουσα του Πολυτεχνείου «Μέγας Πέτρος» ξεκίνησε το BIOS Φόρουμ Νέων και η 24η BIOS Ολυμπιάδα Νέων, που διεξάγονται με την πρωτοβουλία του Ταμείου Χορηγιών του Προέδρου της Ρωσίας, της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (Τμήμα της Αγίας Πετρούπολης), της Διεθνούς Οργάνωσης ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ελλάδα), του Πολυτεχνείου Αγίας Πετρούπολης «Μέγας Πέτρος», του Κρατικού Πανεπιστημίου Βιομηχανικών Τεχνολογιών και Ντιζάιν της Αγίας Πετρούπολης και πλήθους άλλων ΑΕΙ και Οργανισμών. Επί δύο δεκαετίες την Ελλάδα και τη Διεθνή Οργάνωση ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ εκπροσωπούσε στην Αγία Πετρούπολη η Πρόεδρος της ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και εμψυχώτρια του θεσμού, Αγνή Αρβανίτη-Βλαβιανού, που έφυγε από τη ζωή το 2018. Στο φετινό Φόρουμ και στη φετινή Ολυμπιάδα η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ και ο νέος Πρόεδρος της Οργάνωσης Χρήστος Ευθυμιόπουλος ανέθεσαν την ελληνική εκπροσώπηση στην Αγία Πετρούπολη στο Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE, στην Προέδρου του κα Ντίνα Σαράντη, η οποία άνοιξε τις εργασίες του Φόρουμ και της Ολυμπιάδας με αναφορά στην ιστορία του θεσμού και το σπουδαίο λόγο, που ξεκίνησε – τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, τον οικολογικό έλεγχο της προόδου της τεχνολογίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για έναν νέο βιοπολιτισμό, πολιτισμό του 21ου αιώνα με βάση τις καλύτερες δυνατές τεχνολογίες.  Στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν παιδιά και νέοι όλων των ηλικιών από διάφορες περιοχές της Ρωσίας και χώρες του κόσμου.

Το ταξίδι του AVANTGARDE στην Αγία Πετρούπολη με αυτή τη σπουδαία αποστολή εγκαινιάζει τη συνεργασία του Κέντρου με τη Διεθνή Οργάνωση ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Ομιλία της Ντίνας Σαράντη την πρώτη μέρα των εργασιών του Φόρουμ και της Ολυμπιάδας.

Αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω την 24η BIOS Ολυμπιάδα και να ευχηθώ, η 25η επετειακή Ολυμπιάδα του 2020, της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων στη Ιαπωνία, να μαζέψει ακόμα περισσότερες συμμετοχές στη Ρωσία και πέρα από τα σύνορά της.

Σήμερα έχω την τιμή να χαιρετήσω την Ολυμπιάδα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, τη Διεθνή Οργάνωση ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ εκ μέρους του Προέδρου της, Χρήστου Ευθυμιόπουλου, και το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE, Πρόεδρος του οποίου είμαι και που από φέτος ξεκίνησε τη συνεργασία με τη ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, αναλαμβάνοντας τον τομέα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Πιστεύουμε, ότι οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας, ιστορικά φιλικοί, αδερφικοί, θα δυναμώνουν και θα αναπτύσσονται. Ελπίζουμε ότι  η συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη όχι μόνο θα συνεχίζεται, αλλά θα εμβαθύνεται και θα διευρύνεται, εφόσον τα ερωτήματα, που θέτει η BIOS Ολυμπιάδα, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, των αξιών του υλικού πολιτισμού, «δεύτερης φύσης», όπως τον ονομάζουν, των αξιών του πνευματικού πολιτισμού στον κόσμο κυριαρχίας των τεχνολογιών, αφορά όλες ανεξαιρέτως περιοχές του κόσμου. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις δύο σπουδαίες προσωπικότητες, χωρίς το όραμα, τον κόπο και τη συμμετοχή των οποίων αυτός ο θεσμός δε θα μπορούσε να γεννηθεί και ν’ αντέξει τόσα χρόνια. Είναι ο Αλεξάντρ Σίσκιν, ακούραστος διοργανωτής των BIOS Ολυμπιάδων στην Αγία Πετρούπολη, και η Αγνή Αρβανίτη-Βλαβιανού, ιδρυτής και επί 33χρόνια Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, στην οποία ανήκει το όραμα του θεσμού και η οποία έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 2018.

Ακούμε συχνά σύνθετες λέξεις, όπου το πρώτο συνθετικό είναι οι λέξεις «βίος» ή «οίκος» – βιολογία, βιόσφαιρα, οικολογία, οικολογικός, έχουμε συνηθίσει στα βιολογικά προϊόντα, και η βιοτεχνολογία μπήκε σταθερά στη ζωή μας. «Βίος» και «Οίκος» στη ζωή των Ελλήνων αποτελούν τις δύο πλέον σημαντικές έννοιες –  «ζωή» και «σπίτι», η βιολογία – είναι ο λόγος για τη ζωή, η οικολογία είναι ο λόγος για το σπίτι, και δεν εννοούμε τους τοίχους, αλλά το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη με ό, τι φυτρώνει, κινείται και πολλαπλασιάζεται, όλο το τεράστιο σύμπαν, το οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν έμψυχο. Έμψυχα ήταν τα δέντρα, τα ποτάμια, τα βουνά και οι θάλασσες, οι θεότητές τους επικοινωνούσαν με τον κόσμο των ανθρώπων, έκαναν μεταξύ τους οικογένειες.  Ο άνθρωπος και η φύση σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς ήταν αχώριστοι, είτε πρόκειται για πρωτόγονους πολιτισμούς, είτε για ανεπτυγμένους, όπως οι Αρχαίοι Έλληνες. Αρχαίοι αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, γλύπτες της Ανατολής και της Δύσης διδάσκονταν από τη φύση, δεν την πολεμούσαν. Η θεμελιώδης αρχαιοελληνική αρχή της καλοκαγαθίας – νους υγιής εν σώματι υγιεί, της αδιάρρηκτης σχέσης του σωματικού και του πνευματικού κάλλους – εκδηλώθηκε πρώτα από όλα στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου οι νικητές δεν βραβεύονταν με χρήματα ή άλλα υλικά αγαθά, παρα μόνο με φύλλα ελιάς, και η ελιά, δώρο της Αθηνάς στους Αθηναίους, είναι σύμβολο της σοφίας, αλλά πρωτίστως –  της ειρήνης. Γνωρίζουμε για την Ολυμπιακή εκεχειρία στον Αρχαίο κόσμο, και ότι από το 1896, από την αναγέννηση του θεσμού των Ολυμπιάδων, το ζήτημα της Ολυμπιακής εκεχειρίας είχε τεθεί πολλές φορές, και σχεδόν 100 χρόνια μετά, το 1992, ο ΟΗΕ πήρε τη σχετική Απόφαση, που στην πράξη ουδέποτε τηρήθηκε. Αν όμως, οι αθλητικοί Αγώνες δεν καταφέρνουν να αναβιώσουν στην πράξη την Ολυμπιακή εκεχειρία, μήπως θα τα καταφέρει η BIOS Ολυμπιάδα, αν σ’αυτή συμμετέχει όλο και περισσότερη νεολαία και οι αξίες της γίνουν γνωστές σε όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους, που θα συνειδητοποιήσουν, πόσο σημαντικές είναι αυτές οι λέξεις – «βίος» και «οίκος» – για το παρόν και ειδικά για το μέλλον. Όταν τα δάση, τα ποτάμια, τα βουνά και οι θάλασσες, που κόβονται, αποξηραίνονται, μολύνονται αλύπητα, πάψουν να είναι απλά πηγή φυσικών πόρων και ξαναγίνουν έμψυχος κόσμος, που έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνθρωπο, αν όχι περισσότερα. Στο τέλος τέλος, η φύση ζούσε κάποτε χωρίς εμάς και θα ζήσει, ενώ οι άνθρωποι χωρίς τη φύση – ούτε ένα δευτερόλεπτο.