Η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ και το AVANTGARDE στην Αγία Πετρούπολη – Μέρα 2

BIOS Ολυμπιάδα. Μέρος Δεύτερο

Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες στη BIOS Ολυμπιάδα-2019 στην Αγία Πετρούπολη παρουσίασαν στις αίθουσες του Κρατικού Πανεπιστημίου Βιομηχανικών Τεχνολογιών και Ντιζάιν τις δημιουργίες τους στις εξής κατευθύνσεις: οικο ντιζάιν των εσωτερικών χώρων, εργασίες από φυσικά υλικά, εργασίες από ανακυκλωμένα υλικά «Δεύτερη ζωή των άχρηστων αντικειμένων», φωτογραφίες με θέμα «Κόσμος του ανθρώπου και της φύσης μέσα από το φακό μου», παραδοσιακές χειροτεχνίες «Οι παραδόσεις του τόπου μου», λογότυπα του BIOS σχολείου, της BIOS λέσχης, του BIOS φόρουμ, πλακάτ και ζωγραφιές με θέμα «Για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και του ζωικού κόσμου», εκθέσεις με θέμα «Οικολογικός πολιτισμός στα έργα Ρώσων και ξένων κλασικών», δοκίμια, ποιήματα με θέμα «Ιστορικά τεχνουργήματα», «Μυθολογία και βιοπολιτισμός στην Ελλάδα και τη Ρωσία», βίντεοταινίες «Η φύση και ο άνθρωπος» και βιντεοσποτάκια με θέμα τις πρακτικές οικολογικές έρευνες, την οικολογική διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση», σχέδια, ζωγραφική, χαρακτική με θέμα «Οικολογικός πολιτισμός στα έργα Ρώσων και ξένων κλασικών», «Οικολογικός τουρισμός», «Μυθολογία και βιοπολιτισμός στην Ελλάδα και τη Ρωσία», «Ιστορικά τεχνουργήματα».

Η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ και το AVANTGARDE ήταν εκεί, και, απευθυνόμενη στους διαγωνιζόμενους η εκπρόσωπος των δύο Οργανισμών, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE Ελλάδα-Ρωσία κα Ντίνα Σαράντη είπε:

 «Όσο μεγάλος κι αν είναι ο ρόλος της επιστήμης στη ζωή μας,  το «πρόσωπο» της κάθε χώρας στο εξωτερικό είναι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Ο μέσος άνθρωπος μάλλον θα δυσκολευτεί να ονομάσει τους κατόχους του Βραβείου Νόμπελ στη φυσική ή στη βιολογία, αλλά θα θυμηθεί εύκολα τον Ολυμπιονίκη σε κάποιο δημοφιλές άθλημα, έναν διάσημο τραγουδιστή, ένα μουσικό συγκρότημα. Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε διαχωριστική γραμμή  ανάμεσα στην τέχνη και τον αθλητισμό, την τέχνη και την επιστήμη: ο Ηράκλειτος, όπως ισχυρίζονται, ήταν ποιητής, ο Ιπποκράτης – φιλόσοφος, ο Πυθαγόρας – Ολυμπιονίκης. Το ζήτημα της συνέργειας ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη είχε επιλυθεί ακόμα από κείνη την εποχή, αν και ξεχάστηκε αργότερα για αιώνες. Οι Ολυμπιακοί αγώνες συνοδεύονταν απαραίτητα από τους ποιητικούς, τους μουσικούς αγώνες, τους οποίους προσπάθησαν να αναβιώσουν οι οραματιστές των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Έτσι, από το 1912 και έως το 1948 παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες στις Ολυμπιάδες, διαεξάγονταν οι Καλλιτεχνικοί αγώνες, όπου έπαιρναν μέρος και βραβεύονταν ως Ολυμπιονίκες γλύπτες και λογοτέχνες, μουσικοί, αρχιτέκτονες και ζωγράφοι. Γι’ αυτό και σήμερα οι καλλιτεχνικοί αγώνες της BIOS Ολυμπιάδας – προσωπικές και ομαδικές – δε γίνονται στο περιθώριο των αγώνων στην επιστημονική έρευνα, αλλά είναι ισότιμοι κι εξίσου σημαντικοί.

Το 2019 είναι Έτος Θεάτρου στη Ρωσία και το 2019-2020 – είναι το Αφιερωματικό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, στις εκδηλώσεις του οποίου συμμετέχει ενεργά το AVANTGARDE. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα γλώσσας και λογοτεχνίας, είναι, θα έλεγα, Αφιερωματικό Έτος πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια. Γι’ αυτό σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε κάποιες κοινές δράσεις, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη, ότι το 2020 είναι επετειακή χρονιά – η 25η BIOS Ολυμπιάδα, 30 χρόνια της Διεθνούς Οργάνωσης ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, με την οποία το AVANTGARDE σχεδιάζει ήδη μια σειρά εκδηλώσεων.

Οι νικητές της BIOS Ολυμπιάδας θα ανακοινωθούν και θα βραβευθούν με διπλώματα της Διεθνούς Οργάνωσης ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ στις 23 Σεπτεμβρίου.