Ο Καύκασος στην καρδιά της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ «Πολύχρωμη Ρωσία. Δημοκρατία του Νταγκεστάν», που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE στις 12-13 Οκτωβρίου σε συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης Χασαβιούρτ (Νταγκεστάν) και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος (Μόσχα)

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη Δημοκρατία του Ντακγεσταν της Ρωσίας, που εξελίχθηκαν σε 4 χώρους – στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετώνας, όπου την παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, στο Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι, στο Παιδικό Τμήμα του Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας ΜΙΡ στην Πλάκα και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη- ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι.

Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες του Νταγκεσάν – Νταουντμπέκ Γκασάνοφ, Ρίμα Ισάεβα, Σαμίλ Ναγκίεβ – και η ποιήτρια Μιγιασάτ Μουσλίμοβα βρέθηκαν το πρωί της 12ης Οκτωβρίου στο Κερατσίνι στην πλέον καλλιτεχνική ατμόσφαιρα: χτισμένο γύρω από τα  Λουτρά Παλατζιάν, με έντονο ανατολίτικο άρωμα, το Σχολείο υποδέχτηκε τους Νταγκεστανούς με βροντερά χειροκροτήματα και βουητό χαράς και θαυμασμού, που μόνο το εφηβικό ακροατήριο μπορεί να παράγει.

Ησυχία και προσοχή, όταν τους μιλούσαν οι καλεμένοι για την χώρα τους, άγνωστη και παραμυθένεια, όταν χόρευαν τους χορούς  ή τραγουδούσαν τα τραγούδια τους σε παράξενες και μελωδικές τοπικές γλώσσες (και το Νταγκεστάν έχει 14 ολόκληρες επίσημες γλώσσες!), αλλά μόλις ακούστηκε η πρόσκληση να δοκιμάσουν οι εθελοντές τις τοπικές νταγκεστανικές ενδυμασίες οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου, έγινε χαμός.

Κορυφώθηκε η εκδήλωση, όταν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄Λυκείου συμμετείχαν στο master class, που έδωσαν ο Νταουντμπέκ Γκασάνοφ και η Ρίμα Ισάεβα, και καμιά εκατοστή παιδιά σηκώθηκαν να χορέψουν την περίφημη «λεζγκίνκα»!

Η εκδήλωση ήταν το δώρο στους μαθητές της Διευθύντριας του Σχολείου, Πάνης Σταθοπούλου, και των καθηγητών, που την στήριξαν πλήρως με την θερμή τους συμμετοχή. Η κυρία Σταθοπούλου φόρεσε στο τέλος της παράστασης την περίφημη «παπάχα», που έγινε σύμβολο της νίκης και της δύναμης χάρη στον Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ, πρωταθλητή του UFC του 2018. Οι προσκεκλημένοι χάρισαν στο σχολείο ένα λεύκωμα με τους θησαυρούς του Νταγκεστάν και βιβλίο με τις παρτιτούρες των ωραιότερων λαϊκών τραγουδιών του Νταγκεστάν.

 

Το ίδιο βράδυ το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στο Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι, υποδεχόμενο από το ρωσόφωνο κοινό και πλαισιωμένο πλέον από την μικρή Έκθεση βιβλίων του Νταγκεστάν, τα περίφημα κεραμικά του χωριού Μπαχάρ, και την Έκθεση φωτογραφίας του Νταγκεστανού φωτογράφου Γκεμπέκ Γκεμπέκοφ.

Στη σκηνή του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου επίσης ανέβηκαν οι θεατές για να συνοδέψουν τους Νταγκεστανούς καλλιτέχνες στους χορούς τους, μια από αυτούς – σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής στα θέματα Πολιτισμού, η καταπληκτική τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέτα, η οποία τραγούδησε στα ρωσικά με την Ρίμα Ισάεβα τις Βραδιές της Μόσχας και φωτογραφήθηκε με την νταγκεστανική «παπάχα».

Ιδιαίτερα φωτεινή ανάμνηση θα έχουν οι θεατές από τη συνάντηση με την Νταγκεστανή ποιήτρια Μιγιασάτ Μουσλίμοβα, η οποία διάβασε μερικά ποιήματα από τις τελευταίες συλλογές της και κυρίως – από τη συλλογή, αφιερωμένη στους νεκρούς της σφαγής του Μπεσλάν, που έγινε στο σχολείο της πόλης την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς του 2004.

Την συνέντευξη της κ. Μουσλίμοβα στις Αναγνώσεις της Αυγής της Κυριακής από τις 7 Οκτωβρίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ (http://www.avantgardecentre.gr/20181008_muslimova/ )

Στις 13 Οκτωβρίου το αφιέρωμα στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν μεταφέρθηκε στην Πλάκα, στο Ρωσικό Σχολείο «ΜΙΡοκ», παιδικό κομμάτι του Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας «ΜΙΡ», όπου οι καλλιτέχνες από το Νταγκεστάν έδωσαν μια φαντασμαγορική παράσταση, διδάσκοντας τα παιδιά τους νταγκεστανικούς χορούς, τραγουδώντας γι΄αυτά και χαρίζοντάς τους τη χαρά να γίνουν και αυτά Νταγκεστανοί για μερικά λεπτά.

Στα παιδιά του «ΜΙΡοκ» οι καλλιτέχνες του Νταγκεστάν έδωσαν δύο master class – παραδοσιακών νταγκεστανικών χορών και παραδοσιακών σχεδίων: τα παιδιά ζωγράφισαν με λευκό χρώμα τα παραδοσιακά, μπαλχάρικα σχέδια πάνω σε αρχαιοελληνικά αγγεία από κεραμιδί χαρτόνι.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πολύχρωμη Ρωσία. Η Δημοκρατία του Νταγκεστάν» με την καταπληκτική, ζεστή βραδιά στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πολιτιστικού Κέντρου ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ στο Χαλάνδρι.

Την βραδιά προλόγισε ο καθηγητής λογοτεχνικής μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), Δημήτρης Φίλιας, που μίλησε διεξοδικά κυρίως για την μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, ποιήτρια Μιγιασάτ Μουσλίμοβα, τα ποιήματα της οποίας ακούγαμε στα ελληνικά δυο Κυριακές από την Βίκυ Βολιώτη και την Εβελίνα Αραπίδη στο σαιτ του AVANTGARDE και τα ξανακούσαμε στο ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ (http://www.avantgardecentre.gr/20180916_poem/ και http://www.avantgardecentre.gr/20181007_poem/)

Φέτος το Νταγκεστάν και όλη η Ρωσία γιορτάζουν τα 95 χρόνια από τη γέννηση του Εθνικού Νταγκεστανού ποιητή Ρασούλ Γκαμζάτοφ, που έγραψε το περίφημο ποίημα Οι Γερανοί: οι στίχοι αυτοί έγιναν τραγούδι, που τραγουδιέται σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα – σε μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου. Στο ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Οι Γερανοί ακούστηκαν στα ελληνικά και ρωσικά από την Ρίμα Ισάεβα και την σοπράνο Λαρίσα Ιασωνίδου.

Τους παραδοσιακούς νταγκεστανικούς χορούς χόρεψαν οι μισοί προσκεκλημένοι – επίσημοι και μη –

και στο τέλος οι Νταγκεστανοί φωτογραφήθηκαν με τους οικοδεσπότες τους, προσφέροντας αυτή τη φορά την «παπάχα του Χαμπίμπ» στο Δήμο Χαλανδρίου στο πρόσωπο του Αντιδημάρχου Παιδείας, κ. Ευθύμιου Κουράση.

Η αφίσα των εκδηλώσεων γράφει 1ο Φεστιβάλ, υπονοώντας, ότι θα υπάρχουν και άλλα.

Και θα υπάρχουν…