Ο Κυριάκος Ψυχαλής διαβάζει Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι


ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ – ΜΙΑ ΖΩΗ

Σήμερα ο ηθοποιός Κυριάκος Ψυχαλής διαβάζει το γράμμα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, που ο ποιητής έγραψε στην αγαπημένη του Λιλί Μπρικ στις 28 Δεκεμβρίου 1922. Εκείνη την ημέρα είχαν τσακωθεί άσχημα, πιθανόν, ο καβγάς ήταν στημένος από την Λιλί, και αποφάσισαν να χωρίσουν για να δοκιμαστούν για 2 ολόκληρους μήνες. Να δοκιμαστεί ο Μαγιακόφσκι, δηλαδή… Δεν ήταν τελικός ο χωρισμός τους, αλλά μια ρωγμή στις σχέσεις, έτσι κι αλλιώς διαταραγμένες και αφύσικες: και όχι επειδή ζούσαν οι τρεις τους μαζί, σαν οικογένεια – η Λίλι Μπρικ, ο άνδρας της Όσιπ και ο Μαγιακόφσκι, αλλά γιατί η Λίλι δεν αγάπησε τον ποιητή ποτέ, ενώ παρέμεινε για τον Μαγιακόφσκι μοναδική αγάπη, παρά τις σχέσεις του με άλλες γυναίκες, πολύ πιο ωραίες, πολύ πιο έντιμες, που τον αγάπησαν πραγματικά.

Φέτος οι αναγνώστες και θαυμαστές του γιορτάζουν την 125η του επέτειο: ο Μαγιακόφσκι γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1893. «Ποιητής της Επανάστασης»; Όχι αποκλειστικά! «Ποιητής του Έρωτα»: μόνο στους δικούς του στίχους ο έρωτας είναι τόσο ανιδιοτελής, τόσο ανεξάρτητος από ποιητικές προσμίξεις και καλλωπισμούς…

«Αν σ’ αγαπώ;  Σ΄αγαπώ, σ΄ αγαπώ παρόλα αυτά και χάρη σ’ αυτά, σ΄αγαπούσα, σ’ αγαπώ και θα σ’ αγαπώ, αδιαφόρως αν είσαι σκληρή ή τρυφερή μαζί μου, αν είσαι δική μου ή ξένη. Σ’ αγαπώ ούτως ή άλλως…»

Το γράμμα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι στην Λιλί Μπρικ ακούγεται σε μετάφραση στα ελληνικά της Ευγενίας Κριτσέφσκαγια