Άνοιγμα της Ελλάδας στην αγορά της Ευρασιατικής Ένωσης των 182 εκατ. κατοίκων

Με επιτυχία το πρώτο Ελληνο-Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη

Να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Ένωσης, που έχει το «βλέμμα» της στραμμένο στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα, θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του πρώτου Ελληνο-Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Βασική στόχευση για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης, που αποτελεί μία υπό δημιουργία ενιαία οικονομική περιφερειακή αγορά 182 εκατ. κατοίκων και με συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν άνω των 4 τρισ. δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κατρούγκαλος, που έχει στην ευθύνη του την πρόοδο των εργασιών του Ελληνο-ρωσικού Συμβουλίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με τις περισσότερες χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης η χώρα μας συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς. Σημείωσε, δε, ότι τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περνάει σταδιακά σε οικονομική ανάκαμψη, η συνεργασία με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω, «πατώντας» σε νέες βάσεις, που θα δημιουργήσει ο ενιαίος τρόπος λειτουργίας «σε μία περιφερειακή αγορά που ρίχνει τα εμπόδια του εθνικού προστατευτισμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκτός από γεωστρατηγικός κόμβος γίνεται και ενεργειακός και εξέφρασε την ελπίδα ότι στους νέους δρόμους εφοδιασμού των αγορών με φυσικό αέριο θα μπορέσει να υλοποιηθεί και το ρωσικό σχέδιο για τον Southern Corridor.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι την τελευταία 15ετία το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος μετατοπίζεται ανατολικά και σημείωσε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρασίας είναι πολύ μεγάλες».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η αφού η χώρα μας κατάφερε να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωζώνης, «θέλει στη συζήτηση που πρόκειται να ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, να συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας στρατηγικής συνεργασιών με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρασιατική Ένωση».

«Είμαστε κατά της επιστροφής σε προστατευτισμούς και ως χώρα θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε πολύ στενές σχέσεις, εμπορικές και επενδυτικές, με την Ευρασιατική Ένωση. Βλέπουμε το σημερινό φόρουμ σαν αφετηρία αυτών των νέων σχέσεων» ξεκαθάρισε.

Επισημαίνεται ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι ένας οργανισμός, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και πλαισιώνεται από πέντε χώρες-μέλη, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ