Γιορτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το μεγάλο ελληνορωσικό forum στο Divani Apollon


Σύσσωμη η ελληνική και η ρωσική τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε το παρόν στην πρώτη μέρα του ελληνορωσικού φόρουμ διαπεριφερειακής και διαδημοτικής ανθρωπιστικής συνεργασίας που διεξάγεται στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Divani Apollon στη Βουλιαγμένη.

Ιδιαίτερη μνεία στο γεωπολιτικό ρόλο της Ρωσίας στην μεταπετρελαϊκή εποχή και στον παιδευτικό ρόλο της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία έγινε από το σύνολο των ομιλητών. Τα ζητήματα της συνέχισης και της προόδου της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, των φαρμάκων, των μεταφορών, του τουρισμού, ακόμα και της γούνας απασχόλησαν το εισηγητικό μέρος του φόρουμ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του δημάρχου της πόλης Γκελεντζίκ κυρίου Χρέστιν η οποία συνοδεύτηκε από ένα εξαιρετικό βίντεο παρουσίασης των αξιοθέατων της πόλης. Ο κύριος Χρέστιν έκανε ειδική μνεία στον ρόλο της ελληνικής διασποράς και στη μελέτη και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία και κατέληξε «Οφείλουμε στην Ελλάδα τον Πολιτισμό».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που έκανε ειδική μνεία στον καταλυτικό ρόλο του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Avantgarde για την επικείμενη αδερφοποίηση της Λέσβου με το Καλίνινγκραντ ενώ στάθηκε με συγκίνηση στους κοινούς αντιφασιστικούς αγώνες του ελληνικού και του ρώσικου λαού.

Στα παραλειπόμενα του forum το Avantgarde εξασφάλισε τρεις συνεντεύξεις που θα προκαλέσουν αίσθηση και θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες. Μιλάνε, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος διεθνών θεμάτων στην περιφέρεια Αττικής Κατερίνα Παλιού.